Песков: Очекујемо да ће Белорусија пустити ухапшене Русе

МОСКВА: Москва очекује да ће држављани Русије, који су ухапшени у Белорусији 29. јула, бити ускоро пуштени на слободу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
peskov tanjug
Фото: Tanjug

Песков наводи да Белорусија још увек није пружила информације које би оправдале хапшење руских држављанина, преноси новинска агенција ТАС.Портпарол Кремља је изразио наду да ће ови људи бити пуштени на слободу, и додао да неосновано хапшење није у складу са одликама савезничких односа.

"Због тога се надамо да ће наши белоруски савезници разјаснити овај инцидент у најкраћем могућем року и да ће наши грађани бити пуштени на слободу", рекао је Песков.

Портпарол је рекао да су ухапшени руски држављани у Белорусији били у транзиту, одакле је требало да отпутују за Истанбул. Реч је о запосленима у једној приватној компанији за обезбеђење, код којих нису пронађене никакве илегалне супстанце и који нису прекршили ниједан закон, истакао је он.

Песков је изјавио да Владмир Путин и Александар Лукашенко још увек нису разговарали о овом инциденту. Он је одбио да прокоментарише да ли Москва сматра да је овај инцидент политички мотивисан.

Белоруски надлежни органи су 29. јула ухапсили 32 држављанина Русије у близини Минска, а једног на југу земље, за које се тврди да су повезани са једном приватном војном компанијом. Након овог инцидента, белоруски председник Александар Лукашенко је одржао хитан састанак са Националним безбедносним саветом. Андреј Равков секретар Савета је након састанка саопштио да ће контрола на границама бити пооштрена, укључујући и на граници са Русијом, док ће безбедносне мере бити предузете током кампање за председничке изборе који су најављени за 9. август.

Равков је јуче новинарима саопштио да су против ухапшених руских држављанина подигнуте оптужнице због сумње да су припремали терористички напад. Он је додао да, према подацима националних безбедносних агенција, на територији Белорусије има "до 200 милитаната", и да је потрага за њима у току.

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести