Пијачна продавачица први случај ковида, а не рачуновођа

ВАШИНГТОН: Први познати пацијент оболео од ковида-19 била је продавачица на пијаци у кинеском граду Вухану, а не рачуновођа који није имао никакве везе са пијацом, али чији је случај допринео спекулацијама да је вирус могао да процури из лабораторије, тврди се у једној америчкој студији.
korona pixabay
Фото: Pixabay.com

Рачуновођа, за кога се сматрало да је прва особа са ковидом-19, известио је да су се његови први симптоми појавили 16. децембра 2019, неколико дана касније него што је првобитно било познато, рекао је у студији Мајкл Вороби, шеф екологије и еволуционе биологије на Универзитету у Аризони, а објављено је у часопису “Сајенс”.

Забуну је, међутим, изазвао проблем са зубима који је имао 8. децембра, преноси агенција Ројтерс.

“Његови симптоми су се појавили након више случајева ковида регистрованог код радника на пијаци Хуанан, због чега је продавачица морских плодова најранији познати случај, са почетком болести 11. децембра“, наводи се у студији.

Речено је да је већина раних симптоматских случајева била повезана са пијацом, посебно са њеним западним делом где су ракунолики пси били у кавезу, што је пружило снажне доказе о томе да пандемија потиче са пијаце где се продају живе животиње.

Овогодишња заједничка студија Кине и Светске здравствене организације (СЗО) је одбацила теорију да је ковид-19 настао у лабораторији, наводећи да је највероватнија хипотеза да је прешао на људе природним путем, вероватно путем трговине дивљим животињама.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести