Планинар преживео 47 дана само на води и соли

КАТМАНДУ: Тајвански планинар опоравља се у боолници након што су спасилачке екипе пронашле њега и његову мртву девојку у планинском делу Непала где су били 47 дана живећи само на води и соли, након што им је нестало хране.
nepal EPA NARENDRA SHRESTHA.jpg
Фото: EPA (NARENDRA SHRESTHA)

Лиу Чен Чун (18) умрла је само три дана пре него што је спасилачка екипа успела да их пронађе на северозападу Непала, али њен момак је успео да преживи упркос томе што је изгубио 30 килограма у овој несрећи, преноси АФП.

Тешко неухрањен Лиан Шенг Јуех (20) прима медициску помоћ у болници у Катмандуу где је превезен након што је спасен у далеком пределу Непала.

Пар је пратио ток реке низводно у нади да ће наићи на село, али заглавили су се када су дошли до ивице водопада, а нису могли да се врате назад одакле су дошли.

Преживљавали су на кромпиру и резанцима док им није нестало хране, оставши само на мало соли и води.

Доктори који су се бринули о Лиангу кажу да је поред тога што је тешко неухрањен, његова десна нога била инфицирана ларвама, али да се опоравља и да враћа снагу.

Породице планинара позвале су надлежне након што нису ступили у контакт са њима када је договорено, 10. марта.

Након што су нестали, Лиангов отац је отпутовао у Непал и изнајмио хелихоптер како би их пронашао.

Чоу Чианг Чех, пријатељ овог пара, изјавио је да су возили бициклове од Индије до Непала у "авантури из снова", преноси агенција.

"Она (Лу) се борила да преживи на Хималајима толико дуго, толико сам тужан што није издржала, то је велика несрећа, она ми је као породица", рекао је Чоу.

Још један пријатељ одао је почаст у њено име сећајући је се као "срећног детета" које је увек трагало за новим местима где би ишло.

"Верујем да ћеш добро живети и на другој страни", поставила је на Фејсбук страници Корн Хуанг која је рекла да је годину дана живела са Лу.

Пар је, како се наводи, планинарио око 3.000 метара без водича.

Путни оператери се залажу да водичи буду обавезни како би осигурали безбедност планинара уколико они оду изнад одређене надморске висине, рекао је Анг Церинг Шерпа, шеф планинарског савеза Непала.

"Чак и популарне путање могу да буду тешке за сналажење за нове планинаре уколико има снега или било којих других непогода", рекао је он.

Председник планинарског савеза Чандра Прасад Рисал рекао је да би било могуће да се избегну несреће када би водичи били укључени.

"Надамо се да је овај догађај позив за буђење властима", рекао је он.

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести