Пола Америке мисли да је истрага против Трампа политички мотивисана

ВАШИНГТОН: Око половине Американаца верује да је кривична истрага против бившег председника Доналда Трампа политички мотивисана, али велики већина такође сматра да су оптужбе веродостојне, показало је најновије истраживање јавног мњења.
Vašington Foto:pixabay.com
Фото: pixabay.com

Данас завршена дводневна анкета, коју је за Ројтерс спровела агенција Ипсос, показала је да 54 одсто испитаника - укључујући 80 одсто Трампових републиканаца и 32 одсто демократа - сматра да политика стоји иза кривичног поступка о коме треба да се изјасни велика порота на Менхетну.

Седамдесет одсто испитаника, медју којима половина републиканаца, рекао је да им делује уверљиво тврдња да је Трамп током своје председничке кампање 2016. године платио глумици филмова за одрасле Сторми Данијелс како не би говорила од њиховом наводном сексуалном контакту.

Око 62 одсто испитаника, укључујући трећину републиканаца, рекло је да им је такође уверљиво да је Трамп фалсификовао пословну евиденцију и починио превару.

Како наводи Ројтерс, резултати анкете истичу досад невиђену природу криминалне истраге против Трампа у време када он од Републиканске странке тражи да га поново кандидује за Белу кућу 2024. године. Ниједан председник САД се никада досад није суочио са кривичним оптужбама на суду.

Трампа, који се суочава са потенцијално оштром конкуренцијом у свом трећу походу за републиканску номинацију, негирао је да је икада имао ванбрачну везу са Данијелсом, чије је право име Стефани Клифорд.

Он је у суботу рекао да очекује да ће бити ухапшен у уторак и замолио је своје присталице да одговоре давањем новца његовој председничкој кампањи.

Велика порота на Менхетну треба да донесе одлуку да ли да се подигне оптужница.

Званичници, стратези и аналитичари Републиканске странке кажу да би кривично гоњење Трампа само ојачало одлучност његових највернијих присталица.

Гувернер Флориде Рон ДеСантис, потенцијални ривал за

републиканску номинацију, критиковао је оно што је назвао

"политизацијом канцеларије окружног тужиоца Менхетна", али

је такође је прикривено критиковао Трампа. Трамп је агресивно одговорио објавом на својој друштвеној платформи.

Девет од 10 испитаника рекло је да је чуло истрагу тужилаштва Менхетна против Трампа, која је једна од неколико истрага против бишег председника САД.

Окружни тужилац у Џорџији разматра оптужбе да је Трамп покушао да поништи свој изборни пораз 2020. године. Трамп и даље тврди да је председничке изборе изгубио од Џоа Бајдена због преваре и снимљен је како тражи од званичника у Џорџији да "пронађу" гласове које је он наводно требало да добије.

Трамп се такође суочава са истрагама америчког Министарства правде због задржавање поверљивих докумената по изласку из Беле куће, као и због напора да поништи изборни резултат 2020.

Око 54 одсто ​​испитаника – укључујући 85 одсто демократа и 21 одсто републиканаца – сматра веродостојном оптужбу да је Трамп покушао изборну превару.

Анкета Ројтерс/Ипсос је анкету спровела на узорку од 1.003 одрасле особе широм САД, укључујући 415 демократа и 383 републиканца.

EUR/RSD 117.2781
Најновије вести