Полицајци сведочили пред комисијом о нападу на Капитол

ВАШИНГТОН: Четири америчка полицајца данас су сведочила у Конгресу о томе да су пребијани, вређани на расној основи, да им је прећено смрћу и да су били забринути за своје животе док су 6. јануара покушавали да одбране Капитол од присталица тадашњег председника Доналда Трампа.
policija
Фото: Tanjug/AP
Полицајци су сведочили у Представничком дому на првом претресу пред Комисијом која истражује догађаје везане за насилну провалу на Капитол током седнице на којој су чланови највишег америчког законодавног тела потврђивали резултате председничких избора.
Прво заседање усредсређено је на сведочења полицајаца који су нападнути и претучени током упада изгредника у здање Конгреса.
Један од полицајаца Аквилино Гонел је у сузама испричао како је чуо вриску својих колега и како је имао осећај да губи дах, док су га гурали учесници немира.
"Овако ћу умрети, бранећи улаз", посведочио је Гонел, преноси Глас Америке.
На претресу је осим Гонела сведочио и Хери Дан, такође припадник полиције Капитола, као и градски полицајаци Мајкл Фаноне и Данијел Хоџис, а они су, према доступним подацима, били изложени изразитој бруталности: пребијени су, гажени, прскани хемијским средствима и вређани на расној основи, док је појединима чак и прећено сопственим оружјем које им је одузето током нереда.
Полицајци су током три и по сата сведочења такође критиковали републиканске чланове Конгреса који су покушавали да умање тежину напада.
Председавајући демократа Бени Томсон рекао је у уводном излагању да ће рад комисије бити "искључиво заснован на чињеницама" и да нема простора за политику или страначку острашћеност.
Већина републиканаца у Представничком дому била је против оснивања комисије, за коју су оценили да је политички мотивисана, а чланица Доњег дома Конгреса Лиз Чејни, једна од двоје републиканских чланова комисије и оштра противница бившег председника Трампа, бранила је рад комисије и затражила свеобухватну истрагу.
EUR/RSD 117.4598
Најновије вести