Политичари Безосу: Повећај плате и плаћај више пореза

ВАШИНГТОН: Светски политичари, њих 400, упутило је писмо оснивачу Амазона Џефу Безосу у којем траже да компанија промени пословну праксу, а он да се понаша као глобални корпоративни грађанин.
dzef bezos
Фото: Youtube Printscreen

У писму извршном директору Амазона и најбогатијем човеку на свету с нето богатством од 185 милијарди долара лидери поручују да свет “зна да Амазон може да приушти да плаћа своје раднике, трошкове заштите животне средине и порезе”, али да је компанија “избегла и заобишла да плати своје дугове према радницима, друштвима и планети”, преноси Инвеститор.ме.

Међу потписницима писма Безосу су америчке конгресменке Илхан Омар и Рашида Тлаиб и потпредседница Европског парламента Хајди Хаутала, као и низ чланова парламената из Велике Британије, као и политичке личности из Турске, Француске и Грчке.

Истичу да се богатство Безоса драматично повећало током пандемије јер се потрошачи снабдевају основним стварима и окрећу се интернет куповини у већем броју него икад раније.

Политичари широм света желе да Амазон подигне плату својих радника у свим складиштима, да се до 2030. обавеже на нулту емисију штетних гасова, тврдећи да је Амазонов отисак угљен-диоксида “већи од емисије две трећине земаља целог света”, као и да побезбеди транспарентност над приватношћу и коришћењем података својих купаца.

Амазонови запослени “улазе у опасне радне односе с послодавцем, уживају мало или нимало повећање плате и суочавају се с одмаздом због напора да се обрате пословодству или да се организују”, наводи се у писму.

Политичари такође критикују и износ Амазонових пореских доприноса.

Глобалним избегавањем пореза наносите штету јавној здравственој заштити, образовању, становању, социјалној безбедности и инфраструктури, наводи се у писму.

Амазон није одмах одговорио на упит за коментар, али у изјави за Индепендент је саопштено да као велика компанија поздрављају надзор креатора политике.

Питања покренута у овом писму произлазе из низа обмањујућих тврдњи погрешно информисаних група моћи које, чини се, користе Амазонову репутацију како би истакли свој лични утицај, речено је из Амазона.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести