Политико: Хрватска операција сејања конфузије

ЗАГРЕБ/БРИСЕЛ: У јеку украјинске кризе долази и један изненађујући војни маневар - хрватска операција сејања конфузије, пише европски портал Политико поводом изјаве председника Хрватске Зорана Милановића о украјинској кризи, која је узбуркала хрватску политичку сцену тим пре што је његов став потпуно супротан оном који о тој кризи има премијер Андреј Пленковић.
milanovic1
Фото: Youtube Printscreen

Милановић је, наводи овај њуз магазин, доспео на насловнице када је јуче изјавио да ће земља повући своје трупе из НАТО снага у источној Европи, уколико дође до ескалације напетости с Русијом око Украјине.

На ту изјаву Милановићу, који је бивши челник социјалдемократа у Хрватској, опонирао је министар спољнх послова Гордан Грлић Радман из владе десног центра, наводи портал.

Убрзо се показало, пише Политико, да су се хрватске снаге у Пољској ионако већ вратиле кући почетком ове седмице с обзиром на завршетак рутинског размештаја снага, како је и документовано на интернет страници хрватског Министарства одбране.

Борбена група НАТО-а у Пољској је пре неколико ана на Твитеру објавила да ће "ускоро" дочекати нови хрватски контингент, док је загребачки Јутарњи лист јуче објавио да Хрватска није требало да пошаље нову групу ове године, тако да неће постојати снаге за повлачење ако дође до руске инвазије на Украјину у седмицама или месецима који следе.

Милановић, како се истиче, има напет однос с владом десног центра премијера Андреја Пленковића и више пута се до сада сукобљавао са њеним члановима.

Милановићеви коментари такође су изазвали пометњу јер, иако је председник државе уједно и врховни командант Хрватске војске, распоређивањем снага унутар НАТО-а бави се Министарство одбране, уз одобрење Хрватског сабора, тумачи Политико.

Позивајући се на написе у хрватским медијима, Политико наводи да је Милановић приликом посета једној фабрици слаткиша (Крашу) изјавио да се Хрватска неће укључивати у кризу између Русије и Украјине.

"Хрватска неће слати војнике у случају ескалације. Напротив, опозват ће све јединице, до посљедњег хрватског војника", преноси портал Милановићеве речи.

"Све се то догађа у предсобљу Русије", рекао је Милановић. Мора се постићи договор који ће узети у обзир сигурносне интересе Русије", додао је.

Милановић је, пише портал, такође изјавио да постоје и други начини да се Украјина очува у "целини или 99 посто територија" и "да јој се економски помогне".

Али, шеф хрватске дипломатије Грлић Радман, како се наводи, каже да Милановићеви коментари немају везе са ставом владе.

Он је новинару немачког Франкфуртер Allgemeine Зеитунга Михаелу Мартенсу рекао да "председник не говори у име Хрватске, већ у своје.

"Ми јесмо и остаћемо верна чланица НАТО-а. Све што радимо, радимо у договору с нашим партнерима", рекао је Грлић Радман.

"У оваквим временима посебно је важно показати солидарност међу партнерима, а Хрватска ће то чинити у ЕУ-у и НАТО-у", додао је Грлић Радман, преноси Политико.

С друге стране, премијер Пленковић је на Милановићев иступ рекао да му је председник звучао као неки руски званичник.

Пленковић је иронично приметио да је Милановић, "у том неком нападу шећера, можда су му дали неке бомбоне у Крашу, што је он ту све изговорио, мислио сам да је руски званичник".

Пленковић слови као пријатељ Украјине, често је посећује и тамошње званичнике саветује и нуди хрватски модел мирне реинтеграције Подунавља, који је, како је навео,1990-тих био под окупацијом локалних Срба.

Украјина најавила демарш Хрватској због изјава Милановића

 Министарство спољних послова Украјине захтева јавно оповргавање, како наводе, увредљивих изјава Педседника Хрватске и њихово непонављање убудуће, а амбасадор Украјине у Загребу најављено је, Хрватској ће уручити одговарајући демарш, саопштила је данас Амбасада Украјине у Загребу.

Наводи се да је у украјинско Министарство спољних послова била позвана амбасадорка Хрватске Аница Ђамић, којој је, како се наводи, пренесен став о резолутној неприхватљивости изјава хрватског председника Зорана Милановића упућених на адресу украјинске државе.

"Украјина високо цени пријатељске и партнерске односе с Хрватском, који се успешно развијају између влада двеју земаља и рачуна на континуирану подршку Републике Хрватске, посебно на путу европских и евроатлантских интеграција наше земље", стоји у реакцији украјинске Амбасаде.

Наглашено је да Милановићеве изјаве о догађајима "Револуције Достојанства вређају сећања Украјинаца и иностраних држављана који су дали своје животе за европску будућност Украјине".

"Изражено је дубоко разочарање изјавом хрватског Председника о чланству Украјине у НАТО-у и непримереној помоћи нашој земљи у време руске агресије", стоји у саопштењу.

Наглашено је да је то споменуто у нарочитој контрадикторности с општељудким вредностима, с обзиром на, како се наводи, горко ратно искуство хрватског народа.

"Хрватски председник исказао је презир и незахвалност за помоћ коју су Украјина и Украјинци пружили Хрватској у њеној борби за независност, као и у борби против разорних пожара прошле године. Истовремено, уверени смо да је та незахвалност његова лична и да се не протеже на хрватски народ с којим нас спаја пријатељство и међусобно поштовање", наводи се и додаје:

"Изјаве Зорана Милановића ретранслирају руске пропагандне наративе, не одговарају доследном службеном ставу Хрватске у подршци суверенитету и територијалној целовитости Украјине, наносе штету билатералним односима и поткопавају јединство ЕУ-а и НАТО-а суочених с актуелним безбедносним претњама", пренела је загребачка Н1 тв.

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести