ПОСЛЕДЊА СУДСКА БИТКА ПРОТИВ ИЗРУЧЕЊА АМЕРИЦИ Асанжова правна борба питање живота и смрти

ЛОНДОН: Након 13 година борбе с властима и судских процеса у Енглеској, оснивач Викиликса Џулијан Асанж данас ће изаћи пред суд у Лондону, што је, како се сматра, његова последња правна битка и прилика да се спречи екстрадиција у САД где је оптужен за шпијунажу.
1
Фото: Tanjug (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Америчко тужилаштво жели да се Асанжу (52) суди у Америци укупно по 18 тачака у две оптужнице подигнуте због објављивања великог броја поверљивих америчких војних и дипломатских докумената на Викиликсу, преноси Ројтерс.

Врховни суд у Лондону је заказао дводневну расправу о томе да ли Асанж може од Апелационог суда да тражи да се спречи његово изручење, међутим ако суд не дозволи да жалба иде на апелацију то значи да би Асанж могао да буде изручен САД. Његова супруга Стела је изјавила да је то питање живота и смрти, јер, како је рекла, Асанжово здравствено стање се погоршало током боравка у затвору.

Фото: Tanjug (AP Photo/Frank Augstein, File)

"Свакога дана који проведе у затвору његов живот је у опасности. Ако буде изручен Америци, умреће", изјавила је Стела Асанж.

Викиликс се прославио 2010. када је објавио видеоснимак америчке војске како у нападу хеликоптерима "Апач" у Багдаду 2007. убија десетине људи, међу којима и два новинара Ројтерса. Након тога објавио је хиљаде тајних поверљивих докумената и дипломатских извештаја у којима САД критикују светске вође, од рускога председника Владимира Путина до чланова саудијске краљевске породице.

Асанж се у САД терети за шпијунажу по 17 тачака, плус за кривично дело злоупотребе информационе технологије, а ако буде осуђен могао би да добије и до 175 година затвора. Асанж и његове присталице указују да га штити Први амандман америчког устава који гарантује слободу изражавања и тврде да је он поступао као новинар који је откривао погрешне потезе америчке војске. Америчке власти тврде да су информације које су процуриле животно угрозиле њихове агенте и указују да за такав злочин нема оправдања.

Бројне присталице Асанжа сматрају херојем борбе против естаблишмента и новинаром који је на удару власти због разоткривања криминалних радњи и наводних ратних злочина које су починили припадници америчких служби.

Фото: Tanjug (AP Photo/Alberto Pezzali)

Иако је оптужница против Асанжа објављена 2019. године, његова слобода је ограничена више од 10 година. Након што је суд у Енглеској одлучио да Асанж мора бити изручен Шведској због истраге за силовање која је покренута у тој земљи, он је 2012. године потражио уточиште у амбасади Еквадора у Лондону и добио је политички азил. Ипак, британска полиција га је ухапсила 2019. године када је влада Еквадора окончала његов статус азиланта због тога што се 2012. није појавио на судском рочишту. Иако су оптужбе за силовање у међувремену одбачене у Шведској, Асанж је остао у лондонском затвору Белмарш док се одлучује о његовој екстрадицији Америци.

Судија у Лондону је блокирао његов трансфер у САД због вероватноће да би у америчком затвору могао да изврши самоубиство.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести