Потпредседница шпанске владе: Пуџдемон остаје без овлашћења

МАДРИД: Председник Каталоније Карлес Пуџдемон изгубиће сва овлашћења и престаће да прима плату чим Сенат одобри Члан 155 шпанског Устава којим се уводи директна контрола централне владе над тим регионом, рекла је данас потпредседница шпанске владе Сораја Саенс де Сантамарија.
Soraja Saens de Santamarija foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Она је шпанском радију рекла да би Мадрид могао да привремено постави представника који ће управљати Каталонијом након што Сенат одобри директну власт Мадрида над том покрајином, преноси Ројтерс.

Очекује се да ће шпански Сенат у петак усвојити мере које је пре два дана предложила шпанска влада о распуштању каталонске владе и расписивању ванредних избора у наредних шест месеци.

Ромева: ЕУ губи кредибилитет ако допусти Мадриду контролу

ЛОНДОН: Европска унија ће изгубити кредибилитет ако допусти Мадриду да Каталонији наметне директну власт, рекао је данас портпарол каталонског Министарства спољних послова Раул Ромева, истакавши да само каталонски народ има право да мења регионалне институције.

"Како ЕУ може живети са таквом ситуацијом уколико се то догоди", навео је Ромева у изјави за Би-Би-Си радио, одговарајући на питање како ће каталонска регионална влада спречити шпанску владу да наметне директну власт Барселони.

"Како они (ЕУ) могу бити кредибилни ако дозволе да се то догоди? Јер, кажем вам, народ и институције Каталоније неће дозволити да се то догоди", истакао је Ромева, преноси Ројтерс.Ромева је навео и да све институције, укључујући полицију, морају да следе инструције демократски изабраних каталонских институција.

Како је нагласио, "каталонски званичници неће следити налоге Мадрида, већ вољу каталонског народа".

EUR/RSD 118.5311
Најновије вести