Споразум по хитном поступку, македонска опозиција напустила седницу 

СКОПЉЕ: Посланици у македонском парламенту већином гласова изјаснили су се данас за изгласавање Закон о потврђивању споразума између Атине и Скопља о новом имену Македоније,по скраћеном поступку, предлог је образложио шеф дипломатије Никола Димитров, након чега је најутицајнија опозициона ВМРИО-ДПМНЕ напустила седницу. 
makedonija skoplje
Фото: Tanjug (Z. Žestić, ilustracija)

Димитров је рекао да ратификација у парламенту треба да се одвија брзо због Европског савета, чије заседање је заказано за крај месеца, када ће, како се очекује, Македонија добити датум за почетак преговора о прикључењу ЕУ.

Током обраћања Димимитрова опозициони посланици са својих места узвикивали "издајице".

Након гласања, посланици ВМРО-ДПМНЕ су лупали по скупштинским клупама и добацивали "Издајници, продали сте државу".

Посланик опозиције Драган Данев је у свом обраћању рекао да је споразум са Грчком противуставан и да ова "капитулантска влада" гура посланике да учествују у, како је рекао, геноциду над правном државом.Након тога посланици ВМРО-ДПМНЕ напустили су седницу.У наставку ће се о споразуму изјаснити Одбор за европске послове.

Милошоски: Власт избегла расправу о споразуму 

Парламентарна група најутицајније опозиционе ВМРО ДПМНЕ напустила је данас седницу парламента, након изгласавања да се ратификација споразума о новом имену Македоније изгласа по скраћеном поступку и да ни на даље неће учествовати у расправи о том питању.

Посланик ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски је рекао новинарима у Собрању да је за њих споразум Грчке и Македоније неприхватљив јер је у супротности са Уставом и Пословником о раду парламента.

Зато је, рекао је, ВМРО-ДПМНЕ одлучила да не учествује у усвајању таквих штетних соразума, рекао је Милошоски.

"Са овим споразумом, влада одустаје од свих напора и успеха постигнутих од 1991. до данас, што је крунисано признањем 140 земаља под уставним именом, укљуцујуци Америку, Канаду, Русију, Кину", подсетио је Милососки.

Поновио је став странке да је споразум Атине и Скопља,. како је рекао, легално неуставан и национално понижавајући.

Он је оптужио владу да ратификацијом споразума по скраћеном поступку жели да избегне расправу о том папиру који, према његовим речима, има много "мана".

Македонски медији преносе да Милошоски није желео да одговара на сва новинарска питања, а на питање да ли ВМРО ДПМНЕ неће присуствовати само овој седници или и свим наредним, Милошоски је рекао да ће о томе одлучити партијски органи.

Раније данас министар иностраних послова Никола Димитров је образлажући споразум посланицима рекао да је закон потребно усвојити по скраћеној процедури, како би све било завршено пре заседања Европског савета, крајем овог месеца.

Европски савет би тада требало да да "зелено светло" Македонији за отварање преговора о приступању чланству у ЕУ.

Протест испред Собрања окончан мирно и без инцидената 

СКОПЉЕ:  Испред зграде македонског Собрања окупило се данас око стотинак грађана и представника опозиције, који се противе ратификацији споразума о новом имену Македоније, а након што се парламент изјаснио да се ратификација изгласа по хитном поступку они су се разишли мирно и без инцидената. 

Булевар 11. октобра, испред зграде парламента, је за то време био затворен за саобраћај, а прилаз том здању је обезбеђивао већи број полицајаца.

Фото: AP Photo/Boris Grdanoski

Споразум о спору о новом имену потписали су у недељу министри иностраних послова Македоније и Грчке у присуству премијера, Зорана Заева и Алексиса Ципраса, у Преспи, на грчкој територији Преспанског језера.

 

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести