Прајс: Подржавамо брзи улазак Шведске и Финске у НАТО

ВАШИНГТОН: Портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс рекао је данас да САД подржавају брзи улазак Финске и Шведске у НАТО, након што је Хелсинки саопштио да су трилатерални разговори са Турском о захтеву Финске и Шведске за придруживање том војном савезу стављени на паузу.
1
Фото: ilustracija/pixabay

Прајс је на конференцији за новинаре више пута упитан о ставу Вашингтона о приступању Финске без Шведске, али је одбио да коментарише оно што је назвао "хипотетичким", а не "актуелним питањем".

"Ово је одувек била дискусија о Финској и Шведској...преласку са савеза од 28 на савез од 30. То је оно што желимо да видимо", рекао је Прајс.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је у понедељак да Шведска не треба да очекује подршку његове земље након протеста у близини турске амбасаде у Стокхолму на којем је током викенда спаљена копија Курана.

Фински министар спољних послова Пека Хависто рекао је данас да је потребна временска пауза од неколико недеља у разговорима између Финске, Шведске и Турске у вези са плановима две нордијске земље да се придруже НАТО.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести