Православни верници широм Републике Српске прославили Божић

БАЊАЛУКА: У православним храмовима широм Републике Српске служене су литургије, а најрадоснији хришћански празник верници прослављају у кругу најближих.
banjaluka
Фото: Youtube Printscreen

Велики број Бањалучана празник је дочекао у поноћ на божићној литургији у Храму Христа Спаситеља.

Обраћајући се верницима, епископ бањалучки Јефрем поручио је свима да се Христу помоле за оне којима је данас најтеже, онима који су болешћу привезани за болесничке постеље, али и једнако са медицинским особљем које брине о њима и које, ако једни страдају, а ови други приносе жртву лечења, страдања и бриге, преноси РТРС.

Божићна литургија служена је и у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву.

Старешина Саборне цркве у Сарајеву Владимир Ступар рекао је, након свете архијерејску литургије у Саборном храму у Бијељини, и да је порука Божића да се живи у хармонији и љубави са другим људима, да се напредује и да воле сви људи, без обзира на њихову веру и нацију.

Празнично јутро православци у Требињу почели су уз молитву и жеље да међу људима владају мир, здравље и напредак, а свечано и празнично Божић је дочекан и у храмовима осталих источнохерецеговачких општина.

У православним домовима славиће се и другог дана Божића, а посебно 9. јануара, када се свечано обележава Свети Архиђакон Стефан, Дан Републике Српске.

На Божићно јутро, свечано је било у свим храмовима, намесништва Српске православне цкрве у Брчком, а Божић је прослављен и у Бихаћу, где је литургији у Храму Свете Тројице присуствовало тридесетак грађана.

Литургији је присуствовао и бивши градоначелник Бихаћа Хамдија Липовача, који је, за допринос изградњи Храма Свете Тројице, одликован Орденом Светог Саве.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести