Препоруке ЕК за борбу против Ковид-19: Животи испред славља

БРИСЕЛ: Европска комисија је данас објавила препоруке земљама чланицама за борбу против пандемије Ковид-19 током зимских месеци, уз подсећање да сваких 17 секунди једна особа у Европи умре од те болести и уз поруку да спасавање живота мора бити испред прослава.
Evropska komisija/tanjug
Фото: Tanjug

Комисија је објавила стратегију за одрживо управљање пандемијом током зиме, када је повећан ризик заразе корона вирусом, између осталог и због окупљања у затвореним просторима, пренела је Хина.

"Сваких 17 секунди једна особа у Европи умре због Ковид-19", изјавила је комесарка за здравство Стела Киријакидес.

Она је упозорила на опасност коју собом носе божићни и новогодишњи празници.

"Не можемо угрозити напоре које смо сви предузели последњих недеља и месеци. Ове године спашавање живота мора бити испред прослава", рекла је Киријакидесова.

Она је додала да вакцине које су на помолу пружају наду и позвала земље чланице да се припреме за вакцинацију како би све било спремно чим вакцине буду доступне.

ЕК наводи да земље чланице код попуштања мера уведених ради сузбијања корона вируса морају водити рачуна о епидемиолошкој ситуацији, осигурати довољно тестова, те обезбедити капацитете за праћење контаката и лечење пацијената.

"Морамо умањити могућност будућих епидемија у ЕУ. Једино кроз одрживо управљање пандемијом можемо избећи нова закључавања и озбиљна ограничења и заједно их превладати", рекао је потпредседник Европске комисије и комесар за промоцију европског начина живота Маргаритис Шинас.

Комисија у својим препорукама истиче да је физички размак и ограничавање социјалних контаката кључно током зимских месеци, посебно у време празника.

При доношењу мере земље чланице би требало да воде рачуна о епидемиолошкој ситуацији, о социјалним и економским последицама.

Такође би требало да настоје да те мере буду прихваћене међу грађанима.

Тестирање и праћење контаката врло је важно за откривање жаришта инфекције и прекидање ланца заразе.

У томе могу помоћи апликације за праћење контаката које има већина држава чланица, а могуће је прекогранично праћење.

Што се тиче путовања, којих ће због празника сигурно бити више, Комисија истиче важност координисаног приступа.

За сигурна путовања потребно је припремити саобраћајну инфраструктуру и јасно комуницирати када поједине чланице захтевају одлазак у карантин за путнике из појединих подручја у којима је лошија епидемиолошка ситуација.

Потребно је осигурати добро функционисање здравственог система. Заједничка јавна набавка на нивоу ЕУ-а може да реши проблеме несташице медицинске опреме.

Један од важних елемената о чему се мора водити рачуна јесте замор пандемијом.

Стога Комисија позива земље чланице да следе смернице Светске здравствене организације о јачању јавне подршке за решавање проблема умора од пандемије.

Комисија позива земље чланице да припреме стратегију за вакцинацију.

"Све док сигурне и делотворне вакцине не буду доступне и док велики део становништва не буде имунизиран, земље чланице морају да наставе са напорима на сузбијању пандемије на координисани начин", наводи Комисија.

EUR/RSD 117.5850
Најновије вести