Привремена дрвена "катедрала" поред Нотр Дам док траје обнова

ПАРИЗ: Француски бискуп Патрик Шове изјавио је данас да ће поред Нотр Дама бити изграђена привремена дрвена капела која ће моћи да прими вернике док трају радови на обнови катедрале. 
notr dam, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Micel Euler)

"Не смемо да се помиримо са тим да ће катедрала бити затворена пет година и то је то", рекао је Шове за француску телевизију "ЦЊуз".

Шове је навео да је градоначелница Париза, Ан Идалго, подржала његову идеју да се изгради привремена катедрала и сложила се да преда део земљишта испред катедрале цркви за изградњу, пренео је Гардијан.

Бискуп је рекао да ће дрвена "катедрала" угостити свешенике који би се могли обратити неким од милион туриста који су сваке године посећивали оригиналну катедралу стару 850 година.

Шове је најавио да ће привремена "катедрала" бити брзо подигнута, чим се простор испред катедрале поново отвори након што се заврши рад на обезбеђењу Нотр Дама.

Британски Гардијан је данас објавио снимак на којем се јасно види разлика у изгледу Нотр Дам велелепне грађевине пре и после пожара. Недостају делови кровне конструкције, торањ, свуда се виде последице пожара, гареж и рушевине, а и унутрашњост катедрале је оштећена због ватре, а затим и због воде током гашења.

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је у уторак да намерава да заврши обнову катедрале Нотр Дам у року од пет година.

EUR/RSD 117.5124
Најновије вести