ПРОЦУРЕЛИ ДОКУМЕНТИ ИЗ КРЕМЉА ОТКРИВАЈУ БИЗАРНЕ ПРОЈЕКТЕ Тајни план за ПУТИНОВУ победу

Процурели документи из Кремља су открили како Москва ради на томе да обезбеди да Владимир Путин изађе као победник на предстојећим председничким изборима у Русији, помоћу компликоване серије пропагандних и информационих програма.
1
Фото: AP Photo/Evgeny Feldman, File/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/

Естонски медиј "Делфи" је поделио документе који су процурели са неколико међународних истраживачких медија, укључујући “VSquare”, непрофитну енглеску новинску организацију фокусирану на питања у централној Европи. “VSquare” је истражио документе који се односе на изборне планове Кремља.

У свом извештају о документима, истражитељи VSquare-a су приметили да досијеи пружају увид у то како Кремљ планира да обезбеди победу на изборима за Путина, створи панруску пропагандну мрежу за цензуру и интегрише своје новоанектиране украјинске територије.

VSquare је објавио да документи о којима је извештавао потичу из домаћег политичког блока председничке администрације на челу са 61-годишњим Сергејем Киријенком. Њихову аутентичност истражитељи су проверили и код неколико аналитичара.

Истражни тим VSquare-a открио је да је Кремљ трошио нешто више од милијарду евра на оно што се у документима назива „информационим ратом“ и да је већина тог новца уложена у напоре Кремља да Путин поново буде изабран

Више од 600 милиона евра издвојено је за циљ Путиновог реизбора, али документи показују да је посебна пажња посвећена и анексираним територијама како би се „осигурала лојалност локалног становништва“.

Сектор забаве – телевизија, биоскоп и онлајн садржаји – узимају лавовски део овог буџета, примећује "Медуза", независни руски истраживачки сајт који је био партнер у пројекту.

Досијеи које је "Медуза" видела откривају фокус Путинове администрације на креативне радове који истичу „традиционалне вредности“ и показују да су „позитивне промене у начину на који Руси живе фундаментални трендови“.

"Уздизање савремених руских хероја"

Садржај треба да тежи да уздигне „савремене (руске) хероје на које свако може да се поноси“ и такође треба да има за циљ да промовише јединство земље нудећи осећај националне припадности „становницима нових територија“, како се документи односе на становнике источне Украјине коју су окупирали Руси.

Ова врста мапе пута „није ништа ново по духу и подсећа на смернице дате за филмске студије 1930-их“, каже Џеф Хоун, специјалиста за Русију на Лондонској школи економије, позивајући се на Хејсов кодекс стандарда који се деценијама користио у америчкој филмској индустрији.

- Кремаљски документи, пре свега, откривају финансијске детаље екосистема који је постављен да прогура наратив који жели руска моћ - каже Влад Струков, професор на Универзитету у Лидсу и специјалиста за руску кинематографију.

Око 15 организација и удружења добило је око 600 милиона евра за производњу садржаја у складу са циљевима које су поставиле руске власти. Велики добитник овог финансирања, према досијеима који су процурили, јесте Институт за развој интернета (ИИД), који је од почетка 2023. добио више од 400 милиона евра.

ИИД је основан 2015. да би „успоставио дијалог између заинтересованих страна у интернет екосистему и владе“, наводи се у чланку "Медузе" из 2023. посвећеном растућем утицају института. Али 2017. године његова намена се променила и ИИД је постао фонд за финансирање садржаја намењених младима, наводи "Медуза".

Међутим, ИИД више не производи само мимове или серије за тинејџере, сада представља један од главних извора финансирања филмова и ТВ емисија у Русији, наводи "Медуза".

- То је архетип ових „алтернативних организација“ које замењују некадашње изворе финансирања уметности које „режим користи да прогура сопствени наратив" - објашњава Струков.

Фото: Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Играна серија као алузија на Путина

За председничке изборе, ИИД је припремио документ „садржаја креативне кампање“ у којем се детаљно описује десетак филмских пројеката, емитовања, па чак и музичких фестивала.

Једна таква серија, названа „DDR“ (скраћеница за Немачку Демократску Републику, како је Источна Немачка била позната током Хладног рата), говори о свакодневном животу обавештајног официра тог периода. Струков је рекао да то „даје позитивну слику агента служби безбедности“, одговорног за борбу против западног утицаја. Тема серије је једва прикривена алузија на Путина, који је био на сличном обавештајном положају у својим млађим годинама.

Ту је и „20/22“, серија која евоцира љубавну причу између младог Руса који одлази у „хуманитарну мисију у Донбас“ са младом женом која се противи „специјалној војној операцији“ (званични еуфемизам који користи Москва кад говори о руској инвазији на Украјину у фебруару 2022.).

Према Хоуновим речима, ово је први пут да је Путинов тим отишао толико далеко да гарантује победу на изборима за руског председника.

- То показује како су, од рата, Путин и његов ужи круг морали да буду проактивнији и практичнији да уобличе наратив пре избора, јер не могу да верују да ће систем радити за њих онолико колико је то чинио раније - рекао је Хоун.

Пошто је Путинов реизбор загарантован, циљ је да се „наместе избори унапред” – да се уради што је више могуће унапред како би стварна „манипулација резултатима гласања била што мања”.

Ако поплава про-путиновске пропаганде може да повећа председникову маргину победе, то ће послати поруку „руској политичкој класи и оставити утисак да Путин и даље има велику подршку у масама, па стога нема разлога тражити алтернативу“, рекао је Хоун.

Рекао је да ови документи показују и све више идеолошку оријентацију руског режима. Култ личности је дуго био обележје Путинове владавине, али „једна од предности Владимира Путина, пре рата у Украјини, била је то што је знао када треба да буде прагматичан”.

Сада Кремљ наглашава идеолошку битку са „декадентним Западом“ и користи сва средства пропаганде која су му на располагању да заговара руске „вредности“.

"Режим мисли да је у невољи"

Упркос покушајима Кремља да контролише наратив, „Русија није Кина у смислу контроле приступа култури – јавност може да види западне продукције или оне из Јужне Америке и Азије“, приметио је Струков.

- Ови документи су важни из два разлога. Прво, они тачно потврђују како Кремљ покушава да преобликује целокупну идеологију руске државе. Али друго, они показују како се то спроводи на микро нивоу - објаснио је Марк Галеоти, аналитичар који је прегледао документе.

Како је рекао, документи су показали и од чега страхује Путин.

- Испод све ове помпе, то је режим који мисли да је у невољи – рекао је Галеоти.

Како ће напори Кремља утицати на председничке изборе у Русији и на мишљења оних на окупираним територијама тек треба да се види, али је мало вероватно да ће Путин изгубити изборе с обзиром на природу његове позиције у руској политици.

Blic/Ivana Kešanski

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести