Пуџдемону прети хапшење ако се не појави пред судом

БРИСЕЛ: Шпански истражни судија могао би да нареди хапшење бившег каталонског лидера Карлеса Пуџдемона и пет чланова његове регионалне владе, без обзира на то да ли ће се они појавити пред судом у Шпанији.
karles pudždemon, EPA/JORDI BEDMAR PASCUAL / GENERALIT
Фото: EPA/JORDI BEDMAR PASCUAL / GENERALIT

Пуџдемонов адвокат Пол Бекерт рекао је да уколико Шпанија буде тражила екстрадицију Пуџдемона, одлуку ће донети белгијске судије, а не влада.Два члана Пуџдемонове владе вратила су се у уторак из Брисела, где се он тренутно налази, а како каже његов адвокат, неће се враћати у Шпанију наредних неколико недеља.

Пуџдемон је у уторак на конференцији за штампу у Бриселу рекао да он и пет чланова његове владе у Бриселу траже "слободу и безбедност" од шпанских власти, додавши да ће се вратити у Шпанију уколико добије гарантије да ће имати поштено и фер суђење, наводи АП.

Заменик у Европском парламенту и портпарол владајуће партије Шпаније, Народне Партије, Естебан Гонзалес Понс, рекао је да ће, уколико се Пуџдемон у четвртак не појави пред судом, вероватно бити издат захтев за екстрадицију, и да ће га белгијска полиција ухапсити.

EUR/RSD 117.5851
Најновије вести