Пусић: Потез МИлошевића храбар, допринеће поправљању атмосфере

ЗАГРЕБ: Некадашња министарка спољних послова Хрватске, Весна Пусић сматра да је одлука потпредседника хрватске владе, из редова СДС С Бориса Милошевића да у Книну присуствује обележавању годишњице “Олује”,добра и храбра као и да ће његов гест допринети поправљању атмосфере у Хрватској.
Vesna Pusić Foto: N1/Youtube/printscreen
Фото: Весна Пусић Фото: N1/Youtube/printscreen

"У Книну се на годишњицама Олује, уз службени протокол, увек скупи и разноразног света, од којих неки долазе да намерно праве неред и провоцирају. Зато сматрам да је храбро од колеге Милошевића што се одлучио на овакав потез, којим доприноси добробити и нормализацији атмосфере у Хрватској", рекла је Пусић за Танјуг, на питање како види то што ће представник Срба присуствовати државном обележавању годишњице те акције кроз пар дана.

Пусић је указала да би на годишњицу Олује требало да се обележи, како каже, и војно полицијска акција којом је Хрватска уједињена, али да се истовремено треба присетити и свих невиних жртава те акције, без обзира на њихову етничку припадност.

"На годишњицу Олује треба се обежавати важна војно-полицијска акција којом је Хрватска, уз изузетак источне Славоније, уједињена. Данас се то чини само по себи разумљивим, али у оно време, док се није догодило, није било тако јасно. Али, се исто тако у Книну и том приликом треба присетити свих невиних жртава пре, за време и након Олује, без обзира јесу ли били етнички Хрвати или Срби или нешто треће", навела је Пусић.

Према њеним речима, гест председника Српског народног већа иде у правцу одавања почасти свим жртвама, али и отклону од политичког искоришцћавања рата од пре готово 30 година.

Истиче да његов гест свакако јесте допринос поправљању генералне атмосфере у Хрватској, који ће једнако допринети поправљању положаја и Срба и Хрвата у Хрватској.

"Хрватска је једнако домовина Хрвата који ту живе, као и Срба који ту живе и наша заједничка одговорност. Неће се због овог геста догодити никакво чудо преко ноћи. Али она јесте један корак, знак да може другачије и боље", указала је Пусић.

На констатацију да ће министар бранитеља Томислав Медвед отићи у Груборе, те упитана да ли је то корак са хрватске стране за побољшање односа према Србима, Пусић наводи да су у Груборима убијени такође хрватски држављани, етнички Срби и да је важно да влада шаље свог представника на ту комеморацију.

"Ово би требао бити први корак, коначно, према томе да то постане само по себи разумљиво", навела је Пусић у писаном одговору.

На питање да ли се може очекивати преокрет у односу Хрватске према Србима и Србији, имајући у виду да је десница победила на парламентарним изборима у тој земљи, Пусић напомиње да су односи према Србима у Хрватској и односи између Хрватске и Србије две сасвим различите ствари.

Како каже, односи између етничких Хрвата и етничких Срба у Хрватској је одговорност хрватске државе и хрватског друштва и на томе би сви заједно требао да раде, јер је реч о питању квалитета живота свих који у Хрватској живе.

"Организација овогодишњег сећања на жртве у Книну и Груборима је на симболичкој равни корак у том правцу. Требало би да га следе многи други кораци у пракси. Али чињеница да у Сабору, на местима резервираним за представнике Срба у Хрватској, седе три прворазредна заступника свакако охрабрује", каже Пусић.

Додаје, пак, да су односи између Хрватске и Србије - односи две суседне државе, те да грађани и једне и друге земље имају интерес да односи буду коректни и да се развијају у правцу сарадње.

„Но, то је одговорност влада и других политичких чинилаца тих држава и на симболичкој и на практичној равни. Тешко то једна страна може сама поправити. За сада баш не иде најбоље“, рекла је Пусић.

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести