Путин: Нисмо ми Спарта да жртвујемо људе

МОСКВА: Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је недопустиво жртвовање људи ради спасења економије у условима пандемије корона вируса.
putin
Фото: Tanjug (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Кажу да су у древној Спарти болесне особе и осакаћену децу бацали са литице Тајгет. Истина, данас историцари и археолози сматрају да је то само легенда, мит. Међутим, ми знамо да је спартанско друштво заиста било изграђено на чврстим правилима, рекао је руски председник.

Како преноси Спутњик, Путин је на седници посвећеној борби против ширења корона вируса у руским регионима, указао да Спарти ни таква чврста правила нису помогла.

Она је на крају изгубила своју државност. Како се каже, историја је уцитељица живота, рекао је Путин.
Председник је подсетио и на причу Џека Лондона „Закон живота“.

У њој се говори како је племе напуштало старе особе, када би им постали терет. Деца би им дала мало хране и одлазила, остављајући родитеље да буду храна дивљим зверима, да умру, рекао је Путин.

А стари отац, оставши сам поред ватре, до краја је веровао и надао се да ће синови доћи по њега. Можете ли само да замислите да се тако нешто може десити нашим родитељима, нашим бабама и дедовима као у тој причи Никад нећу поверовати у то. То није у нашем генетском коду, закључио је руски председник.

Пооштравање мера против корона вируса

Мере изолације против корона вируса могле би бити пооштрене у неким руским регионима, изјавио је вечерас председник Русије Владимир Путин.

Мере изолације требало би да буду задржане у већем броју региона, па чак их треба и пооштрити. У неким регионима, наравно, уз уважавање свих ризика, оне би могле бити донекле ублажене, рекао је Путин на састанку владе о ситуацији са корона вирусом у Русији, преноси агенција Тасс.

Путин је рекао и да гувернери треба да имају "простора за маневрисање, за флексибилна решења", док размишљају како да укину мере.

Председник Русије позвао је народ да се припреми "за тежак процес који се не развија онолико брзо колико неки то можда желе ".

Према Путину, ситуација са коронавирусом разликује се од региона до региона, због чега би мере против корона вируса требало да буду различите, прилагођене свакој конкретној ситуацији.

До данас је у Русији потврђено укупно 93.558 случајева корона вируса, а 8.456 пацијената се опоравило.

Најновији подаци показују да је у Русији било 867 смртних случајева, преноси Тасс.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести