Путин: Русија издржала притисак Запада без преседана

МОСКВА: Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да је та земља издржала притисак Запада без преседана, оцењујући да је та политика западних земаља према Русији пропала.
putin, tanjug ap
Фото: Vladimir Putin, foto: Tanjug (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

„Главни негативни фактор за привреду у последње време био је притисак санкција западних држава. Њихова рачуница је била да се брзо поткопа финансијска и економска ситуација у нашој земљи, да се изазове паника на тржиштима, колапс банкарског система, велика несташица робе у продавницама. Али, већ сада можемо са сигурношћу рећи да је таква политика према Русији пропала", рекао је он на састанку о социјално-економским питањима.

Путин је, како преноси агенција Риа новости, навео да се малопродајна потражња у Русији вратила у нормалу, након првобитног поремећаја када је, како је рекао дошло „до краткотрајне јурњаве за низом добара, што се у оваквим ситуацијама стално дешава".

Руски лидер је апеловао на надлежне органе да непрекидно прате ситуацију у привреди и на тржишту рада.

"Очигледно да је потребно стално пратити стање у привреди, на тржишту рада, бити у току дешавања и доносити правовремене одлуке за стабилан, сигуран рад привреде и предузетника", рекао је, додајући да су влада и централна банка то до сада успешно радиле.

Путин је такође затражио од Банке Русије и владе да известе о мерама које је потребно предузети како би се спречило погоршање ситуације у руским предузећима и обезбедила економска сигурност грађана.

Он је истакао потребу да се убрза прелазак на рубље и на националне валуте партнерских земаља у спољнотрговинској размени.

"Рестрикције које су непријатељске земље наметнуле Русији утицале су на могућности домаћег пословања. Закомпликовале су логистику извозних и увозних испорука, створиле препреке код обрачуна фактура. Неопходно је помоћи предузетницима у решавању ових проблема, и убрзати прелазак спољне трговине на обрачуне у рубљама и националним валутама земаља које су поуздани пословни партнери“, рекао је Путин.

Осврнувши се на висок раст потрошачких цена у Русији, Путин је напоменуо да се инфлација сада стабилизује након што је у последњих месец и по дана знатно порасла, за 9,4 одсто, док је на годишњем нивоу достигла 17,5 процената на дан 8. априла.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести