Путин: Русији је потребна снажна председничка моћ

МОСКВА: Било какви експерименти везани за систем власти у Русији и прелазак са председничке на парламентарну републику нису препоручљиви, изјавио је председник Русије Владимир Путин.
п
Фото: Youtube Printscreen

Он је напоменуо да су парламентарне републике широко распрострањене у свету, посебно у Европи, пренео је ТАСС.

Немачка је председничка република, као и Француска, једна од највећих светских држава Индија је парламентарна република, док су Сједињене Америчке Државе председничка република, навео је Путин.

"Да ли је то могуће овде? У теорији да. Да ли је то препоручљиво или не? Свако има своје мишљење о томе. Верујем да не", рекао је Путин.

"Боље да не спроводимо експерименте", рекао је председник Русије констатујући да у неким случајевима парламентарна република има одређене "недостатке".

Русији, која има огромну територију, много верских заједница и велики број нација, још увек је потребна снажна председничка моћ, приметио је Путин.

Руски лидер је објаснио да би за нормално функционисање парламентарног система, политичка структура у земљи требало да се развија дуго, као у Европи, где неке странке постоје вековима.

"Овде (у Русији) се по правилу странка повезује са одређеном особом. Најуочивљији пример у држави је Владимир Жириновски. Док има Жириновског, ту је и Либерално-демократска странка Русије", рекао је Путин оценивши либералну идеју добром ствари, али изразивши сумњу да би странка могла да делује без свог лидера.

 

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести