Путин: Запад користи мигрантску кризу да притисне Минск

МОСКВА: Западне земље користе мигрантску кризу да би извршиле притисак на Минск и као нови разлог за тензије, изјавио је данас руски председник Владимир Путин на проширеној седници одбора руског Министарства спољних послова.
putin, tanjug ap
Фото: Vladimir Putin, foto: Tanjug (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"Не може проћи незапажено да западне земље користе мигрантску кризу на белоруско-пољској граници као нови разлог за напетост у нама блиском региону, као и за вршење притиска на Минск. Истовремено, они заборављају своје обавезе на хуманитарном плану", поручио је Путин, а преноси руска агенција ТАСС.

Напомиње да Запад не схвата довољно озбиљно упозорења Русије да не прелази њене "црвене линије" и да Москва мора да добије озбиљне безбедносне гаранције од Запада, преноси агенција Ројтерс.

Путин је рекао и да преговори о решавању сукоба у источној Украјини иду ка ћорсокаку.

Руски председник је, како преноси ТАСС, описао односе Русије са Сједињеним Државама као "незадовољавајуће", али је рекао да је Москва отворена за дијалог и да је његов јунски самит са америчким председником Џоом Бајденом отворио простор за побољшање односа.

"Да, у многим билатералним и међународним питањима наши интереси, оцене, ставови се заиста разликују, као што сви добро знају, понекад радикално", рекао је Путин у обраћању званичницима у Москви и поновио: "отворени смо за контакте и размену мишљења, као и конструктиван дијалог".

Украјинска криза је још далеко од решења

Украјинска криза је још далеко од тога да буде решена, изјавио је данас руски председник Владимир Путин на проширеном састанку одбора руског Министарства спољних послова.

"У најозбиљније кризе спада домаћа криза у Украјини, која је једно од најосетљивијих питања за нас. Нажалост, још је далеко од решавања", истакао је Путин, а преноси руска агенција ТАСС.

Он је изразио забринутост због све већег броја сукоба широм света.

"Нажалост, број регионалних сукоба и криза у свету расте, што захтева повећану пажњу и брзе одговоре", нагласио је председник Русије.

Поручио је и да се сужавају могућности сарадње Русије са Европском унијом, јер европски блок, како тврди, удаљава Русију од себе санкцијама.

"Када говоримо о европским пословима, морам са жаљењем да констатујем да су могућности за сарадњу све суженије, иако Европска унија остаје наш водећи трговински и економски партнер", изјавио је Путин.

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести