Путин: Злочини неонациста у Украјини говоре да су заборавили лекције из историје

МОСКВА: Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да злочини које неонацисти спроводе над цивилима у Украјини говоре о томе да су они заборавили лекције из историје.
r
Фото: Youtube Printscreen

Путин је указао да заборављање лекција из историје доводи до понављања страшних трагедија и као доказ за то навео злочине над цивилима и етничка чишћења која спроводе неонацисти у Украјини. "Против тог зла се сада јуначки, раме уз раме боре наши војници“, навео је Путин у телеграму који је адресирао на организаторе и учеснике догађаја посвећених обележавању Међународног дана сећања на жртве холокауста и 78. годишњице од када је Црвена армија ослободила затворенике из концентрационог логора Аушвиц.

Путин је подсетио да је тада, 1945. године, „варварске планове нациста прекинуо, пре свега, совјетски народ који се изборио за слободу и независност отаџбине и који је спасао јеврејски и друге народе од тоталног уништења и поробљавања“, пренео је Спутњик.

Руски лидер је истакао да Русија жали за милионима људи који су погинули током Другог светског рата - Јеврејима и припадницима других националности који су стрељани, мучени и умрли од глади и болести. Аушвиц су 27. јануара 1945. године ослободиле трупе Црвене армије. Процењује се да је током Другог светског рата у логору убијено од једног до четири милиона заробљеника. Готово 1,4 милиона људи, од којих око 1,1 милион Јевреја, убијено је у Аушвицу од 1941. до 1945. године.

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести