Радончић: Нема разлога да БиХ не изведе војску на границе

САРАЈЕВО:  Министар безбедности БиХ, Фахрудин Радончић, изјавио је данас да та држава није спремна за талас миграната са Блиског истока и да нема разлога да БиХ не постави војску на своје границе, као што то чине друге земље.
zastava bih
Фото: pixabay.com, ilustracija

Радончић је, како преноси сарајевски портал Клиx, рекао да нико у Европској унији ко не располаже веома организованом и моћном цивилном заштитом, полицијским структурама и граничном полицијом, није спреман за прихватање таласа од неколико милиона избеглица.

"Једино уколико земље Европске уније понуде јединствен одговор, а мислим и видим да хоће, можемо зауставити такав прилив миграната који је практично искориштен као једна до сада невиђених борби живим људским тијелима да се врши пресељавање људи с једног континента на други у циљу остваривања појединих ратних циљева", рекао је.

БиХ, истакао је, није спремна да дневно прими по 10.000 миграната.

"Знате и сами да се тешко носимо с бројем од неколико хиљада миграната који су стално ту. Очекујемо да ће земље Европске уније бити веома одговорне и чврсте у свом одговору те да нећемо имати ситуацију да се подручје нашег региона сматра делом који не занима Европску унију. Одговор мора бити свеевропски, снажан и очекујем да ће то тако и бити", рекао је Радончић.

Након што су, како се наводи, Србија и Хрватска најавиле ангажовање војне снаге на границама Радончић је рекао да нема ништа против постављања војске и на границе БиХ.

"Нужда закон мења. Ми имамо легитимно право да у одбрани свог суверенитета, свог начина живота и грађана искористимо све потенцијале. Уколико друге државе на своје границе постављају војску, не видим ниједног озбиљног разлога да то не уради и БиХ", рекао је Радончић.

Додао је да БиХ може да користи Оружаних снага и у логистици када је реч о шаторима, цистернама с водом, тоалетима, да би се направила одређена насеља.

"Али, у тако веома лошем сценарију по БиХ, мислим да би Председништво БиХ требало да има једин став да треба извести Оружане снаге БиХ на границе", закључио је Радончић, пренео је портал Клиx.

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести