Реформе у полицији Минеаполиса

МИНЕАПОЛИС: Полицијска управа Минеаполиса повућиће се из преговора полицијског синдиката јер су понуђена решења козметичка, а не реформска, изјавио је данас шеф полиције у Минеаполису Медариа Арадондо, известио је АП.
Talas protesta u SAD zbog ubistva u Mineapolisu  Foto:AP/Jim Mone
Фото: Талас протеста у САД због убиства у Минеаполису  Foto:AP/Jim Mone

Арадондо је најавио нову форму радних уговора који би омогућили већу транспарентност и флексибилност у раду полиције, нове процедуре за критичне ситуације и примену средстава полицијске принуде, као и нове протоколе за покретање дисциплинских поступака, жалби и арбитража.

Шеф полиције Минеаполиса је обећао и увођење нових метода за откривање проблематичних полицајаца, али је избегао да директно одговори на питање да ли је први човек полицијског синдиката Боб Крол препрека реформама у полицији и да ли би требало да буде смењен.

"Морамо имати полицијску управу која има легитимитет, полицију која ужива поверење грађана јер ради у њиховом интересу", рекао је Арадондо и посебно истакао да проблем расизма мора бити решен.

Афроамериканца Џорџа Флојда убио је 25. маја полицајац, белац Дерек Шовин, иако Флојд није пружао отпор и панично је упозоравао да не може да дише.

Против Шовина је претходно било поднето 17 жалби, само једном је кажњен, а сада је оптужен за убиство другог степена, убиство трећег степена и убиство.

Још тројица полицајаца који су били на месту бруталног убиства Џорџа Флојда, оптужена су за помагање Шовину у убиству другог степена и убиству.

Арадондо је отпустио ову четворицу полицајаца и пре него што је подигнута кривична пријава против њих.

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести