РЕЗУЛТАТИ ШОКИРАЛИ Да ли ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА човеку преузима још један посао ЕКСПЕРИМЕНТ ГУГЛА већ прошао у Сијетлу, Хамбургу Рио де Женеиру...

Компанија Гугл представила је резултате пројекта Green Light (Зелено светло) чији је циљ пре две године био да се уз помоћ вештачке интелигенције смање гужве у саобраћају, нарочито на раскрсницама.
a
Фото: pixabay.com/dnevnik.rs/a.erski

Захваљујући вештачкој интелигенцији и њеном регулисању саобраћаја, смањена је потрошња горива и емисија штетних гасова стаклене баште.

И не само то. Смањене су гужве на раскрсницама, будући да је вештачка интелигенција пазила на синхронизацију семафора у односу на количину протока возила. Гужве су у оним градовима света где је експеримент био на снази смањене за 30 посто.

одговорност, стижу лепе вести, унапређења и новчане награде

Тамо где је био експеримент на снази, саобраћајци нису обављали посао регулисања гужве. Самим тим, како су позитивни резултати изненадили све, неће више бити потребе да човек обавља тај посао.

Гугл је од почетка пројекта до сада проширио пројекат на 70 раскрсница у 12 градова широм света – од Сијетла, преко Рио де Жанеира и Хамбурга, до Џакарте. За наредну годину компанија планира ново проширење и инсталацију своје технологије у више градова.

Научници Гугла развили су АИ модел сваке раскрснице на којој се користи њихова технологија – овај модел је узео у обзир бројне параметре, од дневног саобраћаја до положаја семафора и времена активирања зеленог и црвеног светла.

Користећи вештачку интелигенцију, као и податке са мапа, Гугл је правио обрасце и препоруке за ток саобраћаја који оптимизују постојеће планове управљања семафорима.

Оно што је битно напоменути јесте да примена њихове технологије не захтева изградњу нове инфраструктуре, већ може без проблема да ради на постојећој инфраструктури. Инсталација је веома брза и нема трошкова за градове, наводи Гугл.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести