Ројтерс: ЕУ уводи санкције појединцима у Белорусији

БРИСЕЛ: Министри спољних послова 27 земаља Европске уније сагласили су се да припреме листу појединаца у Белорусији којима ће бити уведене санкције, због насилног гушења протеста против наводне изборне крађе и победе председника Александра Лукашенка на прошлонедељним председничким изборима, преноси Ројтерс позивајући се на дипломатске изворе.
eu
Фото: Tanjug / arhiva

Агенција је раније данас, уочи хитног ванредног састанка ЕУ јавила да се најмање девет земаља чланица изјаснило за санкције Белорусији, напомињући да је потребно да таква одлука буде донета једногласно.
Пољска, Чешка, Естонија, Летонија, Литванија и Данска затражиле су у заједничком писму да се уведу "рестриктивне мере против белоруских званичника" одговорних за изборне резултате према којима је председник Лукашенко освојио 80 одсто гласова и за пребијања и хапшења учесника грађанских протеста.

Немачка, Аустрија и Шведска већ су затражиле да се одмах уведу санкције, што чини укупно девет земаља чланица ЕУ које захтевају рестрикције против режима председника Лукашенка.

Ројтерс сазнаје у дипломатским круговима у Бриселу да је највећи противник санкцијама Мађарска, која је већ захтевала да се Белорусији укину раније санкције.

EUR/RSD 117.5920
Најновије вести