Русија би ове недеље могла да прекине испоруку гаса Финској

ХЕЛСИНКИ: Русија би могла да прекине испоруке гаса Финској ове недеље и због захтева Москве да се гас плаћа у рубљама и због жеље Хелсинскија да приступи НАТО-у, саопштио је данас фински државни снабдевач гасом Гасум.
gasovod
Фото: pixabay.com

У саопштењу Гасум наводи да није добио никакву информацију у вези са прекидом испоруке гаса од руског Гаспром експорта или од руске фирме која обавља пренос гаса, али да су у току припреме за случај да Москва искључи гас у петак касно или у суботу, преноси Ројтерс.

„Гасум ће наставити да се припрема за кризну ситуацију заједно са својим купцима и националним властима одговорним за хитно снабдевање“, наводи се у саопштењу.

Извоз руског гаса у Финску од 1. јануара до 16. марта ове године у просеку је износио око 3,2 милиона кубних метара дневно.

Прошлог петка фински Комитет за ванредне ситуације саопштио је да је спреман да се избори са проблемима у случају да Русија прекине снабдевање природним гасом.

Финска увози највећи део гаса из суседне Русије, али гас чини тек око пет одсто њене годишње потрошње енергије, наводи британска агенција.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести