Русија и Јужна Осетија потписали уговор о савезу

МОСКВА: Руски председник Владимир Путин и његов колега из Јужне Осетије Леонид Тибилов потписали су данас у Кремљу Уговор о савезничким односима и интеграцији, јавила је руска новинска агенција Тасс.

Уговор о савезу и интеграцији између две земље је основни документ за постепени развој ближе сарадње у наредних 25 година, који може бити продужен на још 10 година након истека."Договор посебно предвиђа оснивање заједничке одбране и безбедности простора, слободном граничном прелазу, сарадња између министарстава унутрашњих послова, поједностављење процедура за добијање руског држављанства и социјалну компоненту, укључујући питања пензија", рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Он је додао да је документ "наставак споразума из 2008. и базиран је на опсежном уговорном правном оквиру".Председник Јужне Осетије оценио је да савез Москва-Цхинвал може да да одговор на савремене изазове. "Само савез и развој интеграционих процеса може дати одговор на савремене светске претње и изазове", рекао је Тибилов.

У новембру 2014. Русија је потписала сличан споразум са Абхазијом - Споразум од стратешком савезу.Јужна Осетија је де факто независна држава на Кавказу, пошто се отцепила од Грузије, а као независну државу до сада је признало пет суверених држава - Русија, Никарагва, Науру, Венецуела и Тувалу, док је међународне организације - УН, ОЕБС, ЕУ сматрају делом Грузије.

(Танјуг)

 

EUR/RSD 118.0471
Најновије вести