Русија: Осудити украјинске власти због нуклеарног тероризма

МОСКВА: Русија је позвала међународне организације да осуде злочиначке акције кијевских власти које учествују у актима нуклеарног тероризма, саопштило је данас руско Министарство одбране.
Moskva, pixabay
Фото: Pixabay.com

Позивамо међународне организације да осуде кривична дела режима украјинског председника Володимира Зеленског, који се бави актима нуклеарног тероризма, саопштило је Министарство, пренео је ТАСС.

Министарство је навело да ће у случају даљих провокација у нуклеарки Запорожје целокупна одговорност за поремећаје у њеном раду бити на кијевским властима.

Према наводима Министарства, украјинске трупе су данас од 16.20 до 17.24 часова испалиле 20 артиљеријских граната калибра 152 милиметра на нуклеарну електрану Запорожје и град Енергодар.

Гранатирање је изведено са положаја украјинске 45. артиљеријске бригаде у близини насеља Марганец на супротној обали језера Кременчуг, које контролише украјинска војска, наводи се у саопштењу руског Министарства одбране.

Након гранатирања уследило је сагоревање водоника у водоничној станици Запорожје и пожар је брзо угашен.

Осим тога, део опреме трећег блока је искључен, а капацитет четвртог је смањен.

Град Енергодар је делимично остао без струје и воде, стоји у саопштењу.

Министарство је навело и да су срећним околностима постројење за нафту и мазут и кисеонична станица нетакнути и да је избегнута могућа радијација у највећој нуклеарној електрани у Европи.

EUR/RSD 117.3460
Најновије вести