Русија позвала велике силе да се одупру америчким притисцима на Иран

Москва оштро осуђује изјаве америчког државног секретара Мајка Помпеа о поновном наметању санкција иранском нуклеарном објекту у Фордоу, а намере Вашингтона су грубо кршење међународних обавеза, саопштено је из Министарства спољних послова Русије.
parada moskva
Фото: Tanjug (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

„Такве одлуке су још један пример грубог кршења међународних обавеза од стране Америке, као и пример њиховог неодговорног односа, како према закљученим споразумима, тако и према одлукама Савета безбедности УН, које не само да отворено крше без устручавања, него се труде и да закомпликују процес имплементације споразума када је реч о другим земљама. Овакво бесрамно понашање једне од највећих држава, које теже глобалном лидерству, заслужује најоштрију осуду“, наводи се на сајту руског Министарства.

С обзиром на америчке изјаве, биће неопходна јасна реакција Заједничке комисије чланица Заједничког свеобухватног акционог плана, истиче се у саопштењу.

„Надамо се да ће наше европске колеге пронаћи снаге да оду даље од дежурног сажаљења због америчких акција и да ће заједно са нама и Кином устати у одбрану Заједничког свеобухватног акционог плана од санкционих напада Америке“, нагласили су из Министарства.

Истовремено се наводи да руски стручњаци настављају „блиску сарадњу са иранском страном у тој области, између осталог, и са циљем стварања одговарајућих услова и сигурне средине за продужетак започетих радова“ у Фордоу.

Помпео је јуче саопштио да ће Вашингтон од 15. децембра укинути изузеће од санкција за нуклеарни објекат у иранском Фордоу. Он је истакао да је таква одлука одговор на акције Техерана у вези са обогаћивањем уранијума, које су започели у том објекту.

Председник Ирана Хасан Рохани саопштио је 8. маја да Техеран обуставља део обавеза из нуклеарног споразума и да другим учесницима у том споразуму даје 60 дана да се врате његовом испуњавању.

Спутњик

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести