Русија пребацила дивизион система Панцир-С у Белорусију

МОСКВА: Русија је, у оквиру провере снага за реаговање Савезне државе, пребацила у Белорусију противваздушне системе Панцир-С, речено је данас у Министарству одбране Русије.
minsk belorusija pb
Фото: Pixabay.com

„Још један железнички ешалон допремио је на станицу истовара противавионску ракетну дивизију ''Панцир С'' Источног војног округа", наводи се у саопштењу.

На видео снимку Министарства одбране види се да дивизион система Панцир-С, који је стигао у Белорусију, укључује 12 борбених возила, од којих свако може да носи 12 противваздушних ракета у транспортно-лансирним контејнерима, преноси РИА Новости.

Системи ће бити распоређени на положаје и ступити на дужност борбене обуке у оквиру провере функционисања јединственог система противваздушне одбране Савезне Државе Белорусије и Русије.

Руски војници ће марширати до подручја дислокације, заузеће положаје и ступити на борбено дежурство у оквиру Јединственог регионалног система ПВО Белорусије и Русије.

Провера снага за реаговање Русије и Белорусије одвијаће се у две фазе. У првој фази - до 9. фебруара - планирано је премештање и формирање војних група у Белорусији у кратком периоду, организовање одбране важних државних и војних објеката, заштита државне границе у ваздушном простиу и провера противваздушне одбране.

У другој фази - од 10. до 20. фебруара - планирана је заједничка вежба „Савезничка одлучност - 2022". Трупе ће увежбавати одбијање агресије споља, као и борбу против тероризма и заштиту интереса Савезне државе.

У оквиру вежби ће се на полигонима у Белорусији вежбати гађање, а у појединим пограничним деловима тактичке вежбе.

Провере реаговања изводе се у тренутку појачаних тензија између Русије и Запада, који оптужује Моску да припрема инвазију на Украјину. Русија одбацује те оптужбе и тражи гаранције да се НАТО неће ширити даље на исток и да Украјина неће постати чланица Алијансе.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести