Руски суд наложио затварање Московске хелсиншке групе

МОСКВА: Суд у Москви наложио је затварање Московске хелсиншке групе, једне од најстаријих руских организација за људска права, након што је Влада Русије саопштила да не поседује исправну регистрацију.
m
Фото: Tanjug (AP Photo/Alexander Zemlianichenko/Alexander Zemlianichenko)

Удовољиће се захтеву Министарства правде за укидање организације за људска права Московска хелсиншка група, наводи се у пресуди коју је прочитао судија.

Одлука суда још није ступила на снагу и на њу се може уложити жалба.

Група ће уложити жалбу на пресуду, рекао је бранилац Генри Резник за ТАСС.

Министарство правде је током дебате изнело аргумент да је главни разлог укидања МХГ то што је своје деловање спроводила широм земље, иако је имала статус регионалне организације.

МХГ је регистрована као регионална московска организација, али је своје активности спроводила екстериторијално, што је прекршај који се не може исправити, рекао је представник Министарства правде.

Тужилаштво је подржало тврдњу Министарства правде, тумачећи ревизијске податке као објективне и потврђујући да су утврђене повреде непоправљиве.

Копредседавајући МХГ Валериј Боршчов рекао је да је укидање групе удар на глобални покрет за људска права и да представља уништавајући јединствени друштвени феномен.

Он је подсетио да је МХГ у тренутку свог оснивања замишљена као консолидовано тело руског покрета за људска права.

Ово је најстарија организација за људска права у земљи и од првих дана свог постојања спроводи широке, консолидоване активности. Стога су тврдње које се износе апсурдне. Људска права су екстериторијална, рекао је он.

Организацију је 1976. године основала група совјетских научника дисидената.

МХГ је састављала годишње извештаје о стању људских права у Русији и била је једна од ретких преосталих независних организација за људска права у земљи након затварања Меморијала, добитнику Нобелове награде 2021. године.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести