Руте: Холандија неспремна дочекала вакцинацију

АМСТЕРДАМ: Холандска влада дочекала је неспремна одобрење ЕУ за вакцину Фајзер и Бионтек против корона вируса у децембру и није била у стању да започне вакцинацију због логистичких проблема, признао је данас премијер Марк Руте.
amsterdam
Фото: pixabay.com

Рутеова влада нашла се на мети критика посланика који су је у парламенту оптуживали да је дозволила да Холандија буде последња земља у ЕУ која ће вакцинисати своје грађане.

Европска агенција за лекове препоручила је вакцину Фајзер и Бионтек 21. децембра, а до прошле недеље Холандији је испоручено 164.000 доза вакцина. Тај број данас је већ 288.000, рекао је Руте.

Он је пред парламентом рекао да Холандија није била спремна за логистику дистрибуције Фајзерове вакцине која мора да се чува на температури од минус 70 степени, преноси Ројтерс.

"Главни проблем био је што смо добили вакцину раније него што смо очекивали. То је била другачија вакцине од оне коју смо очекивали због чега није била могућа флексибилност", рекао је премијер.

Лидер лабуриста Лодевијк Асхер оптужио је Рутеа да измишља изговоре јер у "замрзивачима има 300.000 вакцина а нико није вакцинисан".

"Прошлог месеца, Холандија је са стране посматрала како друге државе ЕУ почињу вакцинацију 27. децембра, у ономе што је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен назвала "дирљивим тренутком јединства"", рекао је Герт Вилдерс, лидер највеће холандске опозиционе странке, ултрадесничарске и антиимигрантске Слободарске партије, током расправе.

"Ово је нечувено. То није стратегија, већ хаос, тотални хаос и припреме су биле лоше и прекасно су обављене", додао је Вилдерс и Холандију назвао "сеоском лудом Европе", преноси АП.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести