САД: Нападач на бар бивши војник Ијан Дејвид Лонг

ВАШИНГТОН: Локалне власти идентификовале су нападача који је у бару у Калифорнији убио 12 особа, као 28-огодишњег ветерана Ијана Дејвида Лонга.
Pucnjava u SAD/Fonet/AP
Фото: Фонет/АП

Како наводе локални званичници, Лонг је у пролеће имао епизоду неконтролисаног понашања, али су надлежни сматрали да је реч о посттрауматском стресном поремећају, који је уследио као последица службе у војсци. 

Са димном бомбом и пиштољем, бивши маринац са капуљачом на глави, обучен у црно, отворио је ватру у бару, а локални шериф Џеф Дин каже да се сумња да се Лонг затим и убио у истом том бару. 

Дин је рекао да је његово одељење раније неколико пута било у контакту са Лонгом, као и да је у априлу у својој кући затечен како се понаша ирационално и "дивља". 

Шериф каже и да је тада био позван стручни тим да процени његово ментално стање, а који је закључио да Лонга не треба притворити. 

Фото: Pucnjava u SAD/Fonet/AP

Локалне власти наводе да се истражује мотив напада. 

Неименовани званичник полиције рекао је раније за АП да је нападач бацио димну бомбу и користио пиштољ калибра 45 када је запуцао у бару у месту Таузенд Оукс, северно од Лос Анђелеса.

У међувремену, АП је објавио да је имао и увид у видео снимак пуцњаве, а огласио се и председник САД Доналд Трамп који је упутио саучешће породицама жртава и похвалио реакцију полиције.

На видео снимку, како наводи агенција, виде се напете сцене са места пуцњаве, која се чује у више наврата док преплашени грађани беже из бара.

Види се и како пристижу полицијска возила, као и наоружани полицајац који заузима положај испред бара.

АП наводи и да су тројица мушкараца истрчала из бара носећи четврту особу, прекривену крвљу. Снимак приказује како покушавају и успевају да зауставе крварење, које изгледа као последица прострелне ране. 

Амерички председник Доналд Трамп навео је на свом налогу на Твитеру да је "у потпуности информисан о ужашној пуцњави". 

Он је похвалио полицију наводећи да је "показала велику храброст".

Најмање 12 особа, међу којима и заменик шерифа, убијено је у пуцњави у једном бару у Калифорнији, саопштили су данас званичници.

Касније је и нападач пронађен мртав на лицу места. 

Дин је рекао да је још десетак особа рањено.

У кантри бару "Бордерлајн" се, у тренутку пуцњаве, налазило на стотине људи, а пуцњава је трајала и када је дошла полиција.

На сајту тог бара, за среду увече је најављено студентско вече и часови кантри плеса.

За сада неиденфитиковани мушкарац је синоћ у бару у месту Таузенд Оукс, на око 60 километара западно од Лос Анђелеса и око 130.000 становника, прво испалио неколико хитаца, потом је бацио димне бомбе и онда наставио да пуца, преноси АП.

Позивајући се на полицију, "Лос Анђелес тајмс" наводи да је испаљено најмање 30 метака.

Сведоци наводе да су у бару већином били студенти, да је ситуација била хаотична и да су људи почели да искачу кроз прозоре.

Pravda
08.11.2018 • 21:02
Nama ispiru mozgove, nepunih 30 godina pa na šta ličimo, pa nije čudo posle višedecenijskog ispiranja mozgova da imaju zaglupljen i debilan narod, ustvari to su i hteli, McDonaldsi, Rokfeleri i ostali "filantropi"
EUR/RSD 117.7720
Најновије вести