САД: Напета трка, кључне државе ускоро објављују резултате

ВАШИНГТОН: Напета трка за новог председника САД и даље траје - демократски кандидат Џо Бајден, према проценама медија, ближе је победи, али пребројавање гласова и даље траје у неколико кључних савезних држава, које ће одлучити исход избора.
Izbori u SAD Foto: AP Photo/Tony Dejak
Фото: AP Photo/Tony Dejak

Нови резултати у појединим државама, који би могли да открију наредног председника, биће познати касније данас и сутра рано ујутру.

Према проценама медија, Бајден води са 264 гласова електора, док републикански кандидат и актуелни председник Доналд Трамп има 214, што значи да Бајдену недостаје само шест електорских гласова за улазак у Белу кућу.

Међутим, подаци још нису коначни, а и даље треба да се преброји стотине хиљада гласова у кључним савезним америчким државама.

Једна од њих је Невада, која носи шест електорских гласова и управо би она могла бити кључ за Бајденову победу.

Трамп је у изборној ноћи прогласио победу, али су, у међувремену, гласови у корист његовог демократског противкандидата почели да се повећавају у неким од кључних држава, у којима је Трамп био у предности.

Трамп је већ предузео правне акције у државама у којима је Бајден преокренуо резултат, односно у Пенсилванији, Мичигену и Џоржији, чиме је постављен темељ за оспоравање гласања у државама у којима заостаје за Бајденом у лову на 270 гласова електора.

Такође, Републиканска партија из Неваде потврдила је да планира да поднесе тужбу у тој савезној држави јер је, како тврди, гласало око 10.000 људи који више не живе у Невади, а републиканци траже и поновно пребројавање гласова у Висконсину.

Трампов штаб такође покушава да интервенише у случају Пенсилваније на Врховном суду који се бави питањем да ли гласачки листићи добијени до три дана након избора могу да се броје, рекао је заменик менаџера кампање Џастин Кларк.

Републиканци су најавили и да ће тражити поновно бројање у Висконсину, држави у којој је АП такође јуче прогласио Бајдена за победника.

У међувремену, огласила су се оба кандидата.

Прво је Бајден на Твитеру затражио да се преброји сваки глас на изборима, а потом је Трамп поручио да треба зауставити бројање.

ЦНН је објавио када се очекују резултати у неким од кључних држава.

У Џорџији би то требало да се догоди у 16.30 по нашем времену, у Невади око 18 часова, а у Аризони сутра око три ујутру.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести