САД преко Хрватске допремају бродовима опрему за вежбу с БиХ

САРАЈЕВО: Амерички војни брод "Јума", којим је допремљен део америчке војне опреме и возила за међународну војну вежбу "Брзи одговор 21", коју организују оружане снаге БиХ и САД, упловио је данас у задарску луку Гаженица.
amerika
Фото: Tanjug/Pixels
Америчка војна опрема потом је превезена у касарну "Пуковник Мирко Вукушић" у Земунику, где је успостављено Експедицијско заповедништво вежбе "Брзи одговор 21" задужено за активности логистичке подршке свим снагама које учествују у делу вежбе у Хрватској и БиХ, наводи ''''Вечерњи лист''''.
 
Након тога, у првој половини маја, сва опрема ће из касарне у Земунику бити копненим путем пребачена на крајња одредишта, војни полигон "Еуген Кватерник" у Слуњу и на војне полигоне у БиХ, преноси Клиџ.ба.
 
Како додаје, очекује се да ће остатак америчке војне опреме и наоружања за вежбу "Брзи одговор 21" стићи у луку Гаженица у наредним данима.
 
Оружане снаге БиХ реализују завршне припреме за предстојећу билатералну вежбу с Оружаним снагама САД "Брзи одговор 21".
 
Вежба ће бити одржана у другој половини маја 2021, у склопу мултилатералне вјежбе "Бранилац Европе 21" ("Дефендер Еуропе 21"), а у организацији америчке Команде копнених снага за Европу и Африку (УСАЕУР-АФ).
 
У БиХ су јуче слетели први амерички војни хеликоптери, који ће са Оружаним снагама БиХ учествовати у овој вежби.
 
Претходно је конвој војних возила из састава 21. заповедништва за подршку америцких оружаних снага у Европи ушао у БиХ 21. априла на граничном прелазу Градишка.
EUR/RSD 117.5647
Најновије вести