САД преузимају удео у Нокији и Ериксону?

БРИСЕЛ: Шефица Европске уније за заштиту конкуренције Маргрет Вестагер оставила је отворена врата могућности да америчка влада стекне власничке уделе у два водећа европска играча у области 5G технологија, Нокији и Ериксону, све док не постоји ризик по безбедност, јавља CNBC.
e
Фото: pixabay.com

Амерички државни секретар за правосуђе Вилијам Бар саопштио је раније овог месеца да би влада у Вашингтону требалио да размотри преузимање контролног удела у Нокији или Ерксону, или у обе компаније, како би "потиснула тенденцију" кинеског Хуавеја "за доминацијом“ на тржишту мобилних мрежа следеће генерације, познате као 5G.

Нокиа и Ериксон су два највећа европска произвођача мрежне опреме и директни конкуренти Хуавеју.

Вестагер је данас изјавила за CNBC да је на тим "предузећима да одговоре да ли су на продају или не“, али да је на европским посланицима "да осигурају да се процени сваки ризик“.

"Овде у Европи смо неутрални према врсти власништва, можете да будете у државном или приватном власништву. Оно што је за нас важно јесте да сте активни као тржишни оператор", рекла је Вестагер.

Она је додала да не располаже конкретним информацијама о томе да ли америчка држава жели да купи удео, и да не зна да ли Нокиа или Ериксон нуде на продају власничке уделе, чиме је у суштини оставила отворена врата за такво евентуално преузимање, наводи CNBC.

Званични Вашингтон инсистира на томе да Хуавеј представља ризик по националну сигурност, тврдећи да кинеска влада може да користи његову опрему за шпијунирање или блокирање мреже. Хуавеј је у више наврата категорично негирао те тврдње.

Администрација председника САД Доналда Трампа, подсећа ова телевизија, врши притисак и на друге земље широм света, нарочито у Европи, да Хуавеју забране учешће у изградњи њихових 5G мрежа.

Америка нема власатиту компанију која би била конкурент Хуавеју и покушава да нађе начин на који би могла да конкурише кинеском техолошком диву. Стицање контролног удела у Нокији или Ериксону види као једно од могућих решења да то оствари, додај есе у тексту.

CNBC није данас успео да добије коментаре из те две компаније, али су поводом раније изјаве Вилијама Бара из Нокије тада поручили да је "интересовање инвеститора увек добродошло".

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести