Самарџија: БиХ пропустила прилику да набави вакцину из Русије

САРАЈЕВО: Према речима Жељка Самарџије, амбасадора БиХ у Русији, Босна и Херцеговина је још пре месец дана пропустила јединствену прилику да кроз билатерални договор са Русијом набави вакцине против корона вируса по цени од 9,95 долара за једну дозу.
Vakcina Sputnjik V Foto: REUTERS/Sergey Pivovarov/File Photo
Фото: Вакцина Спутњик В Фото: REUTERS /Сергеy Пивоваров

Како је за Клиx.ба рекао амбасадор Самарџија, пре више од месец дана послао је ургенцију Министарству спољних вањских послова БиХ, у којој их, на њихов упит, упознаје с могућностима и начином хитне набавке вакцине Спутњик В, али повратну реакцију из БиХ није добио.

"Крајем јануара у амбасаду БиХ у Москви је стигао захтев из Федералног министарства здравства БиХ о могућности набавке вакцине Спутник В. Мислим да су то истовремено тражили од Кине. Ја сам већ сутра послао ноту руском министарству спољних послова, јер обично све радимо преко њих, и да их замолим да видимо можемо ли то убрзати", казао је Самарџија.

Како је рекао, руско Министарство спољних послова усмерило га је на Државни фонд за директна улагања који је задужен за преговоре о вакцинама.

"Сутрадан сам с њима имао видеоконференцију и они су ми дали основне податке, као што су цена, транспорт, складиштење и слицно. Рекли су да можемо сами доћи по вакцине, могу они послати путем ДХЛ-а, што је веома повољна опција, а постоји и могућност организовања властитог превоза. Цена једне дозе вакцине је 9,95 долара, две дозе су 19,90 долара. То је цена која се није променила откако ју је 7. аугуста, када је регистрован Спутник В, Путин лично објавио", навео је Самарџија.

Амбасадор је казао да су га у Русији питали како је могуће да се из БиХ нико није раније јавио за набавку вакцина, с обзиром да је допис из министарства БиХ стигао тек 25. јануара

"Одговорио сам им да немам појма. Мене је изненадило да су у допису од 25. јануара навели да ''сазнају да постоје руска и кинеска вакцина''. Мени је то било невероватно", зачуђено каже Самарџија.

Напомиње да му је жао што његова земља није искористила прилику да преко амбасаде у Русији иницира преговоре о набавци вакцине.

"У Русији се дипломатија цени. Неважно је из које сте земље. Могли смо пуно да помогнемо у посредовању, али шта да радите ако то нико од вас не тражи", закључио је Самарџија.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести