Самоубиства деце у Јапану највећа од кад постоје евиденције

ТОКИО: Број самоубистава међу школском децом у Јапану највећи је за последњих више од 40 година, према министарству образовања.
s
Фото: Pixabay.com

Од како је пандемија ковида-19 прошле године довела до затварања школа и пореметила наставу, према истраживању министарства образовања, 415 ученика од основног до високог школског узраста је одузело себи живот, преноси Ројтерс позивајући се на јапанске медије.

Лист "Асахи" наводи да је тај број повећан за скоро 100, у односу на прошлу годину, а највећи је од када је са таквом евиденцијом започето 1974. године.

Самоубиство има дугу историју у Јапану као начин да се избегне срамота или губитак части и стопа ове земље одавно је на врху Групе седам најразвијенијих држава, али су национални напори успели да смање бројке за отприлике 40 одсто током 15 година, а од 2009. тај број пада узастопно 10 година.

Током 2020., међутим, самоубиства су се поново повећала, при чему је број жена које су извршиле самоубиство порастао због емоционалног и финансијског стреса изазваног пандемијом корона вируса, иако је мање мушкараца у том периоду одузело себи живот.

Министарство образовања саопштило је да је током прошле године рекордан број од 196.127 ученика био одсутан од школе 30 или више дана, а резултати су показали да су промене у школском и кућном окружењу услед пандемије имале велики утицај на понашање деце, пренео је национални јапански сервис НХК изјаву званичника министарства образовања.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести