Савет ЕУ сутра усваја препоруку о отварању граница за ревакцинисане

БРИСЕЛ: Министри земља чланица ЕУ усвојиће сутра препоруку о укидању рекстрикција за неесенцијална путовања за грађане из трећих земаља, сазнаје Танјуг у Бриселу.
evropska unija, pixabay
Фото: Pixabay

Препоруку Европске комисије о укидању рестрикција за неесенцијална путовања у ЕУ за ревакцинисане грађане трећих земља, међу којима је и Србија, усвојиће без расправе Савет министра спољних послова који се сутра у Бриселу састају како би разговарали о међународним трговинским односима.

У препоруци се наводи да рестрикције на путовања могу бити укинуте за грађане тећих земља који су најкасније 14 да пре уласка на територију ЕУ добили другу вакцину признату од Европске агенције за лекове или одобрену од стане Светске здравствене организације.

У овом тренутку реч је о вакцинама Фајзера и Бајонтека, Модерне, АстраЗенеке и вакцине Џонсон&Џонсон, али и о кинеској вакцини Синофарм, који је ЗСО одобрила за хитну употребу.

Савет ЕУ би требало да усвоји и препоруку о измени критеријума на основу којих ће бити могуће проширити листу земља, а чијим грађанима је на основу повољних епидемиолошких параметара дозвољен улазак у ЕУ.

Из Европске комисије су раније најавили да очекују да се Србија брзо нађе на листи за дозвољен улазак преко граница ЕУ.

У Бриселу наглашавају да ће у надлежности земаља чланица појединачно бити примена ове препоруке као и задржавање могућих додатних мера попут карантина или обавезног тестирања.

 

EUR/RSD 117.3664
Најновије вести