СБ УН данас гласа о нацрту резолуције којом се захтева прекид ватре у Гази

ЊУЈОРК: Арапске и исламске земље позвале су данас на гласање о нацрту резолуције Савета безбедности Уједињених нација којом се захтева прекид ватре у Појасу Газе ради достављања хуманитарне помоћи.
ujedinjene nacije
Фото: pixabay.com

Предложена резолуција је одговор на писмо које је генерални секретар УН Антонио Гутереш послао СБ у среду у којем упозорава на предстојећу "хуманитарну катастрофу" у Гази и позива 15 чланица тога тела да гласају за прекид ватре ради достављања хуманитарне помоћи и ослобађања талаца, пренео је АП.

Нацрт резолуције су поднели Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) који су арапски представник у СБ.

 Гутереш би требало да обавести данас Савет безбедности о писму послатом 15-чланом телу  према ретко коришћеном члану 99 Повеље УН на који се ниједан генерални секретар УН није позвао још од 1989. године.

Палестински амбасадор у УН Ријад Мансур рекао је новинарима у четвртак да се сви надају да ће СБ усвојити резолуцију коју су предложили УАЕ.

САД, најближи савезник Израела, нису подржале прекид ватре и имају право вета у СБ.

Мансур је рекао да ће се званичници арапских и исламских земаља састати данас са америчким званичницима да би затражили подршку САД за резолуцију. Гутереш је упозорио СБ УН да рат између Израела и палестинских милитаната Хамаса у Појасу Газе "може да погорша постојеће претње међународном миру и безбедности".

Гутереш се позвао на ретко коришћени члан 99 оснивачке Повеље УН који му омогућава да "скрене пажњу Савету безбедности на било које питање које по његовом мишљењу може да угрози одржавање међународног мира и безбедности", пренео је Ројтерс.

"Суочени смо са озбиљним ризиком од колапса хуманитарног система. Ситуација се брзо погоршава у катастрофу са потенцијално неповратним импликацијама за Палестинце као целину и за мир и безбедност у региону", написао је Гутереш.

Он је истакао да се такав исход мора избећи по сваку цену.

   

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести