Седморо преживелих из македонског аутобуса спасло се кроз прозор

СОФИЈА/СКОПЉЕ: Седморо преживелих у несрећи аутобуса, у којој је погинуло најмање 46 особа, искочило је кроз прозор и тако се спасло након што се возило запалило на путу у Бугарској.
b
Фото: Tanjug (Minko Ćernev/ BTA Agency Bulgaria via AP)

Седморо људи, четири мушкарца и три жене, сви с опекотинама, успело је да искочи из запаљеног возила и тако преживи несрећу на аутопуту југозападно од бугарске престонице Софије.

Несрећа се догодила кад је аутобус македонске агенције "Беса транса", који је био крцат углавном мекедонским туристима, ударио у 3 ујутро у баријеру на аутопуту Софија-Благојевград и запалио се. Аутобус се враћао из Истанбула у Северну Македонију, а међу погинулима је дванаесторо деце.

Размере несреће изазвале су шок и тугу у Бугарској и Северној Македонији, где је проглашена тродневна национална жалост, а македонски премијер Зоран Заев описао је несрећу као "ужасавајућу".

Посетио сам повређене у болници у Бугарској. Срце ми се сломило када сам чуо плач оца који је изгубио дете, рекао је Заев за Би-Би-Си.

Премијер је саопштио да је разговарао са једним од преживелих, који му је рекао да су путници спавали када их је пробудио звук експлозије.

Успели су да разбију један од прозора и спасили неколико људи. Нажалост, остали нису успели, рекао је Заев новинарима.

Заев се са министром спољних послова Бујаром Османијем и министром здравља Венком Филипчетом налази у Бугарској где прате ситуацију након тешке несреће.

Покренут поступак за одузимање дозволе превознику

Министарство саобраћаја покренуло је поступак за одузимање дозволе превознику „Беса транс", након несреће њиховог аутобуса у Бугарској у којој је погинуло 46 путника, саопштио је министар саобраћаја Северне Македоније Благоје Бочварски.

Како је наведено на конференцији за новинаре министарства, према до сада добијеним информацијама овај превозник обављао је међународни превоз са дозволом, али не и за конкретно возило, преноси Телма.

Превозник није пријавио изгорело возило у складу са чланом 11 став 5 Закона о друмском саобраћају и стога се оно не налази у електронској бази података Министарства саобраћаја и веза, рекао је Бочварски.

Изражавајући жаљење због страдалих у аутобуској несрећи, Бочварски је истакао да Министарство саобраћаја и веза у сарадњи са другим државним институцијама и бугарским властима ради на утврђивању свих узрока несреће.

Влада је задужила Државну саобраћајну инспекцију да спроведе ванредни инспекцијски надзор.

У саобраћајној несрећи на аутопуту Софија-Благојевград, близу села Боснек, ноћас у 3:00 сата, запалио се аутобус "Беса транса" са северномакедонским регистарским таблицама, који се враћао из Истанбула.

У несрећи је погинуло 46 путника, а седам повређено.

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести