Сеул улаже 74 милиона долара у систем за уништавање дронова

СЕУЛ:  Јужна Кореја ће уложити 88 милијарди вона, односно 74 милиона долара, за развој система наоружања до 2023. године, који може открити и погодити беспилотне летелице, саопштила је Агенција за набавке после инцидената са проласком севернокорејског шпијунског дрона.
seul, tanjug ap
Фото: Tanjug (Byun Ji-chul/Yonhap via AP)

Систем назван Блок-И дизајниран је за праћење и и уништавање малих дронова и осталих малих летелица."Циљ нам је да побољшамо систем тако да буде способан да пресреће борбене летелице и сателите", саопштио је високи званичник Сонг Чанг-јун, а преноси Ројтерс.

Севернокорејски дрон је нађен 2017. године на Јужнокорејској страни демилитаризоване зоне која раздваја две Кореје.Око 550 фотографија седишта америцког противракетног система је тада снимљено уграђеном камером у дрону, рекли су јужнокорејски званичници.

Како се наоди, 2014. години севернокорејски беспилотни авион срушио се док се враћао из извиђачке мисије која је укључивала лет директно изнад председничке Плаве куце и њено сликање, саопштила је јужнокорејска војска.

Систем против дронова део је јужнокорејске намере да усмери ресурсе у модернизацију војске, без обзира на напоре да се ублажи напетост са Северном Корејом кроз дијалог.

EUR/RSD 117.5870
Најновије вести