Север Индије под врелим топлотним таласом, до 50 степени

ЊУ ДЕЛХИ: Док се Индија спрема за лето које ће, према прогнозама, бити топлије него иначе, многи градови на северу земље већ су под врелим топлотним таласом, па су температуре данас прелазиле вртоглавих 45 Целзијусових степени.
e
Фото: pixabay.com

Температуре у северном делу Индије су највише које је та земља имала током деценија у ово доба године, а предвиђа се да ће врели талас трајати до петка, пренео је АП.

У дистрикту Раџастан Чуру јуче је забележена рекордна температура од 50 Целзијусових степени.

Научник из Индијског метеоролошког завода Равиндра Сихаг изјавио је да је то највиша температура забележена у свету тог дана.

Температура у престоници Њу Делхију, такође, је била висока и износила је 47 Целзијусових степени ове седмице, а поједине државе су саветовале људе да остану код кућа и пију текућину.

Циклон Амфан, који је погодио источне обалске државе Западни Бенгал и Одишу прошле седмице, је делимично разлог за појаву топлотног таласа.

Мрутиунџај Мохапатра, директор Индијског метеоролошког завода, рекао је да је циклон усисао влагу из ваздуха и покренуо вруће суве ветрове који сада дувају преко великог низа северних и централних индијских низија.

EUR/RSD 117.2962
Најновије вести