Си Ђинпинг планира наредних месеци састанак с Путином у Москви

ПЕКИНГ/МОСКВА: Кинески председник Си Ђинпинг планира да посети Москву и састане се са руским председником Владимиром Путином у наредним месецима, објавио је данас Вол стрит џурнал, позивајући се на добро обавештене изворе.
putin djinping
Фото: Tanjug (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Лист је навео да ће Сијев састанак са Путином бити део напора за

почетак мировних преговора за Украјину и да ће омогућити да понови своје позиве да се нуклеарно оружје не користи, пренео је Ројтерс.

Ванг Ји: Односи Кине и Русије чврсти као камен

Директор Канцеларије за спољне послове Комунистичке партије Кине Ванг Ји, кој се сматра највишим кинеским дипломатом, рекао је у Москви током разговора с Николајем Петрушевим, једним од најближих сарадника председника Путина да су односи Пекинга и Москва "чврсти као камен", способни да издрже сваки тест у међународној политичкој арени.

У тренутку када су односи две земље под лупом Запада због забринутости да Пекинг разматра могућност да Русију снабдева оружјем, Ванг Ји је рекао свом домаћину Николају Патрушеву, секретару моћног руског Савета безбедности, да кинеско-руски односи "немају ограничења", преноси Ројтерс.

Кинеско-руски односи су зрели и чврсти, способни да издрже сваки тест у променљивој међународној арени, рекао је Ванг Патрушеву с којим се узајамно ословљавао са "друже".

Према речима кинеског дипломате "Кина је спремна да удружи снаге са Русијом" како би се одлучно заузела за националне интересе и промовисала обострано корисну сарадњу у свим областима.

Ванг је изразио уверење да би Русија и Кина требало да разраде нове заједничке кораке како би се додатно осигурала безбедност обе земље, не разрађујући детаљно ову тему.

Мислим да данас имамо веома добре могућности да наставимо блиски стратешки дијалог и активности усмерене у одбрану наших заједничких стратешких интереса, рекао је Ванг Ји.

Патрушев је рекао Вангу да је Пекинг главни приоритет руске спољне политике и да две земље морају да се држе заједно насупрот Западу.

Русија подржава став Кине о територијалним питањима, истакао је Патрушев и нагласио да је у контексту кампање коју је покренуо колективни Запад за обуздавање Русије и Кине од посебног значаја даље продубљивање билатералне координације и интеракције на међународној арени, пренео је ТАСС.

EUR/RSD 117.2781
Најновије вести