Сингапур већ две недеље без локалних жаришта ковид-19

Сингапур већ 14. дан заредом није потврдио ниједан нови локални случај болести, а власти тврде да је искорењен последњи кластер заразе у колективном смештају за раднике.
singapur
Фото: pixabay.com

СИНГАПУР: Од земље са највећом стопом заражених коронавирусом у Југоисточној Азији, Сингапур већ 14. дан заредом није потврдио ниједан нови локални случај болести, а власти тврде да је искорењен последњи кластер заразе у колективном смештају за раднике.

Иако током претходне две недеље власти у Сингапуру нису пријавиле нове локалне случајеве болести, мањи број новозаражених пристигао је из иностранства, али су они одмах стављени у карантин, преноси Ројтерс.

Данас су власти потврдиле да у земљи нема заришта заразе први пут од почетка пандемије.

Сингапур је била једна од првих држава које су након Кине потврдиле присуство корона вируса, и то 23. јануара.

Земља је од тада потврдила преко 58.000 случајева болести, али су се готово сви заражени излечили, а стопа смртности од ковид-19 најмања је на свету, са 28 смртних случајева колико је до сада забележено.

Препуни колективни смештаји за раднике, углавном из Бангладеша, Индије и Кине, били су главна заришта заразе у Сингапуру раније у току године. Власти су увеле строге мере карантина у овим објектима, што је изазвало критике група за заштиту људских права.

Упркос овако рестриктивним мерама, били су потребни месеци да се искорене кластери заразе, иако је број оболелих у широј популацији био низак.

Сингапур је у априлу имао највећи број заражених у Југоисточној Азији, када су власти увеле двомесечне мере карантина.

Иако се живот у земљи од тада у великој мери вратио у нормалу, ношење маски је обавезно, на снази су строге мере социјалног дистанцирања, а границе су и даље у великој мери затворене.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести