СКАНДАЛ У БИТОЉУ ЧИСТАЧИЦА ВЕСНА интервјуисала кандидате за добијање БУГАРСКОГ ДРЖАВЉАНСТВА

Хигијеничарка у Конзулату Бугарске у Битољу обављала је интервјуе са кандидатима за добијање бугарског држављанства, обелоданио је посланик бугарске странке Препород Ангел Георгиев.
1
Фото: Youtube Printscreen

Како је пренела агенција МИА, позивајући се на медије у Бугарској, народни посланик Георгиев тврди да је хигијеничарка Весна Котевска, службеница Бугарског конзулата у Битољу, обављала разговоре са кандидатима и као резултат тога било је много одбијеница.

Потпредседница Владе Бугарске и министарка спољних послова Марија Габријел је у одговору на његову примедбу и посланичко питање потврдила да је у Бугарском конзулату у Битољу дошло до системских пропуста и да чистачица више нема приступ архиву и конзуларној служби.

Према речима Габријел, из увида обављеног у конзулату нису пронађени директни докази да је чистачица интервјуисала кандидате за бугарско држављанство, али је потврђено је било "застрашујућих прекршаја" који су недопустиви у дипломатским службама.

Габријел је указала на то да је 2.719 досијеа враћено Генералном конзулату у Битољу на комплетирање и да су откривене озбиљне неправилности у процесу давања бугарског држављанства.

Овај случај откривен ке након што су се почетком фебруара појавиле пријаве о неправилностима у конзулату у Битољу.

"Након детаљне истраге, сачињен је извештај са проценом и анализом прикупљених докумената и информација, који откривају застрашујуће неправилности у процедурама које су кључне за рад сваког конзулата", истакла је Марија Габријел.

Бугарски национални радио јавио је да је извештај инспекције у Конзулату у Битољу упућен Инспекторату Министарства правде Бугарске и да се за одговорне очекују санкције.

Дневник, Курир

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести