Словенија: Формирана коалиција, Јанша предложен за премијера

ЉУБЉАНА:  Словеначке Демократе (СДС), Модерна централистичка странка (СМЦ), Нова Словенија (НСи) и Странка пензионера (ДеСУС) постигле су данас споразум о формирању коалиције, изјавио је Данијел Кривец из СДС и додао да је нова коалиција предложила председника странке Јанеза Јаншу за премијера.
Slovenija Foto: Pixabay.com
Фото: Pixabay.com

Тај предлог већ је послат председнику Боруту Пахору, преноси СТА.Кривец је додао да четири странке већ имају заједничку основу а да се коначне одлуке извршних органа очекују вечерас.Према његовим речима, СДС је обезбедила 26 посланичких гласова за именовање нове владе, док ће се до вечерас знати да ли су обезбеђени и додатни гласови.

Такође је рекао да одлуке о кадровима тек треба да се финализирају и није потврдио незваничне медијске написе о расподели министарстава између четири странке.

према незваничним сазнањима лидер СМЦ Здравко Почивалшек ће остати министар економије, лидер ДеСУС Александра Пивец остати министарка пољопривреде, док ће лидер НСи матеј Тонин постати министар одбране

Уколико се све чланице коалиције сложе да дају подршку јанши, Пахор ће са њима заказати званичан састанак у среду, а уколико се не сложе Пахор ће обавестити скупштину да неће предложити скупштини мандатара за премијера.

Како се наводи, крајњи рок за ту одлуку је петак.

Шарец: Обавезали се да неће с Јаншом, а сад им одговара

ЉУБЉАНА:  Одлазећи словеначки премијер Марјан Шарец изјавио је данас да није изненађен изгледом нове владе Јанеза Јанше, као и да би се више изненадио да су расписани ванредни избори.

Тако је коментарисао коалицију четири странке које су предложиле Јаншу за премијера, напомињући да је пажљиво размислио пре него што је поднео оставку, преноси СТА.

"Схватио сам да више није могуће радити на такав начин. Волео бих да се они који су се обавезали пре општих избора 2018. године да неће сарађивати са Јаншом придржавају својих обећања", рекао је Шарец.

Иако је СДС освојила већину гласова на изборима 2018. године, Шарец је формирао мањинску владу са левичарским странкама које су одбиле да буду у коалицији са Јаншом, а међу којима су СМЦ и ДЕСУС које су данас потписале споразум са СДС и НСи о формирању коалиције.

Он је додао и да уколико влада буде формирана његова Листа остаће разумна, конструктивна опозиција.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести