Словенија ради на пројекту лансирања два сателита

ЉУБЉАНА: Словеначка влада објавила је данас да је одобрила почетна средства за лансирање прва два сателита пројектована у Словенији који би требало да буду послати у свемир у првој половини идуће године ракетом Вега, компаније Арианспејс.
Svemir, Zemlja  Foto pixabay.com
Фото: pixabay.com

Реч је о микросателиту Немо ХД који су развили словеначки инжењери, при чему је 85 одсто средстава дала ЕУ, а 15 државни буџет. Сателит масе 65 килограма који ће снимати Земљу с висине од 600 километара допуна је европског система Коперникус, властитим извором података за потребе урбанизма, екологије, пољопривреде, шумарства и транспорта, преноси Хина.

Влада је за пројекат његовог финансирања и лансирање осигурала 830.000 евра, а од припрема пројекта па до покретања укупни трошкови износиће 2,3 милиона евра, у оквиру програма Европске свемирске агенције (ЕСА).

Словенија је пре две године постала придружена чланица ЕСА-е, а конкурише и за стално чланство.

Осим микросателита Немо ХД Словенија ће ракетом Вега у свемир лансирати и наносателит Трисат масе 4,4 килограма. Он ће снимати Земљу на основу мултиспектралног захватања слика и краткоталасном инфрацрвеном спектру, а требало би да буде у употреби најмање две године.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести