Собрање донело одлуку о распуштању после бурне седнице

СКОПЉЕ: Парламент Северне Македоније једногласно је данас донео одлуку о распуштању, уочи превремених парламентарних избора 12. априла, након бурне седнице на којој је усвојен Закон о јавном тужилаштву.
skoplje
Фото: Tanjug/T.Valič, ilustracija

Одлуку о распуштању Собрања, за коју је гласало 108 посланика, поднео је председавајући Талат Џафери, који је рекао да је данас крајњи рок за распуштање парламента, након консултација са Државном изборном комисијом (ДИК) 10. фебруара, преноси Плус инфо.

"Одговор ДИК-а био је да они могу да обезбеде одговарајцухи ток процеса у року од 55 дана од распуштања парламента због чињенице да су превремени избори повезани са чином распуштања Скупштине, а не политичким одлукама", рекао је Џафери.

Претходно су посланици изгледали Закон о јавном тужилаштву са 80 гласова "за", шест "против", и без уздржаних, наводи Телма.

Међутим, на почеку седнице, за усвајање закона гласало је само 74 посланика, па га је Џафери поништио, зато што, како је навео, није видео да посланица Демократске обнове Македоније (ДОМ) Лиљана Поповска тражила процедурално да се обрати.

То је довело до протеста ВМРО-ДПМНЕ, али је Џафери доволио Поповској да се обрати.

Након изгласавања закона, Никола Мицевски из ВМРО-ДПМНЕ узвикивао је "криминалци, криминалци" и поручио да је требало да буде прихваћено прво гласање.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести